Unatoč geopolitičkim napetostima, svjetske burze porasle

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu svi najvažniji indeksi početkom tjedna dosegnuli rekordne razine, no kasnije su skliznuli zbog geopolitičkih napetosti i mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 22.349 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 2.502 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,3 posto, na 6.426 bodova.

Na početku tjedna sva tri indeksa dosegnula su rekordne razine, no od srijede je na tržištu vladao oprez jer su čelnici američke središnje banke signalizirali da je u prosincu moguće daljnje povećanje kamatnih stopa.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, pa su se ulagači nadali da će se Fed suzdržati od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Međutim, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije poruka Feda s redovne sjednice te šanse iznosile oko 50 posto.

Uz to, Fed je poručio da od listopada počinje smanjivati svoje bilance, pri čemu će mjesečno smanjivati svoj portfelj državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira za 10 milijardi dolara.

“Teško je donijeti krajnji sud o Fedovim planovima dok doista ne počne smanjivati bilance, a tržište uvidi utjecaj toga”, kaže Kota Hirayama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Ulagači su bili oprezni i zbog rasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio oštrije sankcije protiv te izolirane zemlje, dok je Pyongyang zaprijetio testiranjem još jedne hidrogenske bombe.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,3 posto, na 7.310 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 12.592 boda, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.281 bod.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 1,9 posto, na 20.296 bodova.

H/N