Unajmiti stan u Zagrebu postala je nemoguća misija

Hina

Unajmljivanje stana u Zagrebu postala je nemoguća misija za sve one koji se odlučuju živjeti samostalno kao podstanari ili žele promijeniti podstanarski stan u kojem već žive.

Cijene najma stanova u pojedinim zagrebačkim kvartovima su vrlo visoke. U malo kvadrata koji se nude u najam, podstanari u velikom broju slučajeva u iznajmljenom stanu dobivaju namještaj star i nekoliko desetljeća, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, za ulazak podstanara u njihov stan, vlasnici traže plaćanje unaprijed: stanarine za prvi mjesec stanovanja, polog u iznosu jedne stanarine, a mnogi uz to traže i stanarinu za posljednji mjesec stanovanja, bez obzira na planiranu dužinu boravka podstanara u stanu.

Novi trend iznajmljivanja stanova u dnevnom i turističkom najmu koji je posljednjih godina preplavio širi centar Zagreba, dodatno je smanjio ponudu stanova za dugoročni najam.

“Cijene stanova previsoke”

“Obišli smo i pogledali nekoliko stanova. Cijene stanova u Zagrebu su previsoke. Za garsonijeru od 25 kvadrata neki traže i po 300 eura. A u garsonijeri je namještaj koji odavno nije u funkciji, u kuhinji nema osnovnih elemenata, a kupaona je zaštopana i gotovo obavezno je treba ribati nakon višegodišnjeg razdoblja u kojem nije očišćena. Htio sam tražiti stan preko agencije, ali one su preskupe, većina ih uzima iznos jedne mjesečne stanarine”, rekao je jedan od sugovornika za Dnevnik.hr.

“Stanova nema, cijene su visoke. Svi traže mlade djevojke bez partnera, djece i kućnih ljubimaca. Dugo sam tražila stan. Našla sam lijepi stančić od 35 kvadrata u zoni tramvaja po cijeni od 300 eura i bila sam presretna. Nakon samo nekoliko dana, vratila sam se s posla i u stanu zatekla vlasnika. Rekao je da mu nešto treba. Dolazio bi redovito u stan kad mene nije bilo. Nisam imala izbora, otišla sam već sljedeći mjesec”, kazala je pak jedna od podstanarki u Zagrebu.

U oglasima koji se mogu naći na internet portalima je velik broj stanova koji su opremljeni modernim namještajem i namijenjeni za dnevni najam. Apartman od 50-ak kvadrata u centru Zagreba može dosegnuti cijenu od 50 eura za noć. Kako doznajemo, takvih je stanova sve više.

O tome kakva je situacija s iznajmljivanjem stanova u Zagrebu, posebno u centru grada, pitali smo u nekoliko agencija koje posreduju u iznajmljivanju stanova na području grada.

U jednoj od agencija doznaje se kako je stanova u centru Zagreba jako malo jer se u posljednjih tri, četiri godine pojačao trend apartmanizacije stanova. “Jako puno se stanova pretvorilo u apartmane za dnevni i turistički najam. Zbog toga postoji deficit stanova, pogotovo u užem i širem centru grada. Naša agencija je izgubila više od stotinu stanova u posljednjih pet godina upravo zbog toga”, otkrivaju u agenciji.

Dugogodišnji iznajmljivači odlučili su se za promjenu u načinu iznajmljivanja, preuredili su stanove i sada ih iznajmljuju za dnevni i turistički najam. “Potražnja je velika za stanovima na južnom dijelu grada: Trešnjevka jug i sjever, Trnje i uglavnom su traženi kvartovi koji su blizu centra i imaju izgrađenu infrastrukturu. Tražen je i Maksimir, sve oko Vrbana, područja gdje su shopping centri i škole. Istodobno, potražnja stanova u sjevernom dijelu grada je i dalje slaba”, doznaje se.

Sve one koji mjesecima bezuspješno traže stan iz agencije savjetuju da i dalje budu uporni, oglase svoju potražnju za stanom i prate portale i novine koje oglašavaju stanove za iznajmljivanje. “Mi smo prije nekoliko dana objavili u centru grada jedan stan kojemu je cijena bila za 100 eura veće od one koja je bila prije pet ili šest godina. Nas je u jednom danu kontaktiralo 28 stranaka što je apsolutno rekordno. Velika je potražnja, a stanova nema. Sve je otišlo na booking i Airbnb.”

Dnevni i turistički najam poremetio je iznajmljivanje stanova u centru grada, nedostaju manji stanovi.

Problem je i u kućnim ljubimcima koje vlasnici stanova uglavnom – ne žele. Djeca, pak, nisu toliki problem. “Od deset vlasnika stana, možda će dva reći da ne žele izdati stan ljudima s djecom”, zaključuju u agenciji. (Dnevnik.hr)