UN poziva na komunikaciju sa S.Korejom da bi se izbjegla eskalacija

Foto: Hina

UN je u petak pozvao na obnovu komunikacije sa Sjevernom Korejom kako bi se izbjegla eskalacija i mogući sukob, a SAD je rekao da Pyongyang prije razgovora mora prestati s prijetećim ponašanjem.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti kako je došlo vrijeme da se ponovno uspostave i osnaže komunikacijski kanali sa S.Korejom, uključujući one vojne i s Južnom Korejom.

“Dok sve strane pokušavaju izbjeći eskalaciju koja bi mogla dovesti do sukoba, taj se rizik povećava zbog nepovjerenja i opasne retorike, kao i zbog nepostojanja komunikacijskih kanala”, izjavio je Guterres.

Američki državni tajnik Rex Tillerson istaknuo je da Pjongjang, prije eventualnih razgovora s Washingtonom, mora “prekinuti s prijetećim ponašanjem”, ali za to nije odredio nikakav rok.

“Osim tog koraka drugih preduvjeta za razgovora nemamo, niti ćemo prihvatiti preduvjete Sjeverne Koreje ili drugih”, naglasio je Tillerson na sjednici o nuklearnom i balističkom programu S.Koreje.

Pozvao je Kinu i Rusiju da pojačaju pritisak na Pyongyang i učine više od same primjene UN-ovih sankcija koje u S.Koreji uvedene 2006. (Hina)