UN poručio da svijet ne smije dopustiti novi rat u Zaljevu

Hina

Svijet ne smije dopustiti novi rat u Zaljevu, kazao je glavni tajnik UN-a u petak nakon američke likvidacije iranskoga generala na koju svijet reagira zabrinutošću, osudama i pozivima na deeskalaciju, prenose novinske agencije.

“Svijet ne smije dopustiti novi rat u Zaljevu”, ističe se u priopćenju glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija, likvidiranog u petak ujutro u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Guterres je pozvao čelnike na maksimalnu suzdržanost u ovom trenutku napetosti.

“Ubojstvo generala Sulejmanija može ozbiljno pogoršati stanje na Bliskom istoku”, upozorio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanueom Macronom.

“Utvrđeno je da ta akcija može ozbiljno pogoršati stanje u regiji”, naveo je Kremlj u priopćenju u kojem navodi da su i Putin i njegov francuski kolega “zabrinuti” nakon smrti iranskog generala.

Francuski ministar vanjski poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je u petak Iran da izbjegne svaku reakciju na smrt general Sulejmanija koja bi dovela do teške krize nuklearnog širenja, prema priopćenju ministarstva.

“Francuska poziva na suzdržanost i Iran mora izbjeći svaki potez koji bi mogao pogoršati regionalnu nestabilnost, ili dovesti do teške krize nuklearnog širenja. Strane koje su dogovorile sporazum iz Beča o iranskom nuklearnom programu 2015. moraju posebice ostati tijesno povezane i pozvati Iran da se brzo vrati potpunom poštivanju svojih nuklearnih obveza i suzdržati se bilo kakve suprotne akcije”, navodi Le  Drian.

Na suzdržanost su pozvale i arapske zemlje, američke saveznice u regiji. 

Saudijska Arabija poziva na “suzdržanost kako bi se izbjeglo sve što bi moglo pogoršati stanje uz nekontrolirane posljedice nakon ubojstva moćnog iranskog generala u Iraku”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Rijad, saveznik Sjedinjenih Država i veliki protivnik Irana u regiji u istom priopćenju optužio je akcije terorističkih milicija koje su izazvale eskalaciju nasilja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski Amerikancima i Saudijcima također su pozvali na “mudrost i mjeru” u tvitu njihova državnog ministra vanjskih poslova Anvara Gargaša.

(Hina)