UN: Jemenu prijeti najveća glad u svijetu

Jemenu prijeti najveća glad u svijetu zadnjih desetljeća “s milijunima žrtava” ako se ne nastavi doprema humanitarne pomoći, upozorio je visoki dužnosnik UN-a, a prenosi u četvrtak BBC.

Mark Lowcock, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, pozvao je koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da ukine blokadu te sukobom razorene zemlje.

U ponedjeljak je koalicija zatvorila zračne, kopnene i morske rute za Jemen nakon što su pobunjenici ispalili raketu prema Rijadu.

Balistička bojeva glava presretnuta je nedaleko od saudijske prijestolnice.

Saudijska Arabija navodi da je blokada potrebna kako bi se spriječilo da Iran šalje oružje pobunjenicima.

Iran opovrgava navode o naoružavanju pobunjenika, koji se bore protiv saudijske koalicije od 2015.

Lowcock je dao izjavu u srijedu nakon što je brifirao Vijeće sigurnosti UN-a o tom pitanju iza zatvorenih vrata.

“Rekao sam Vijeću da ako se te mjere ne ukinu… Jemen će biti pogođen glađu”, kazao je Lowcock novinarima.

“To će biti najveća glad koju je svijet vidio u više desetljeća s milijunima žrtava”.

Ranije ovoga tjedna UN i Crveni križ upozorili su da “katastrofalna” situacija prijeti milijunima Jemenaca koji se oslanjaju na humanitarnu pomoć.

Crveni križ je priopćio da je blokirana njegova pošiljka tableta klora, važnih u borbi protiv epidemije kolere koja je pogodila više od 900.000 ljudi.

Ujedinjeni narodi navode da je sedam milijuna Jemenaca na rubu gladi.

Zemlja se oslanja na uvoz gotovo svega što je civilima potrebno da prežive, ali sada u zemlju ne može biti isporučena ni hrana, ni gorivo niti lijekovi.

Po podacima UN-a, više od 8760 ljudi, od kojih 60 posto civila, ubijeno je, a 49.960 ranjeno u zračnim udarima i sukobima otkako je koalicija pokrenula intervenciju u jemenskom građanskom ratu u ožujku 2015. (Hina)