Umro je Ivan Šuker, bivši ministar financija

Screenshot

Hrvatski političar, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade, saborski zastupnik Ivan Šuker umro je u 67. godini u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, potvrdili su Hini u utorak.

Ivan Šuker rođen je u Livnu 1957.

Političku karijeru započeo je 1990. godine kada postaje član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velike Gorice i voditelj velikogoričke ispostave Porezne uprave.

Na početku Domovinskog rata Šuker je bio šef Kriznog stožera u Velikoj Gorici, a od 1993. do 1997. vanjski član Poglavarstva Grada Zagreba. Od 1997. do 2000. bio je podžupan Zagrebačke županije.

U Sabor je prvi put izabran na parlamentarnim izborima koji su održani u siječnju 2000. godine.

Iste godine postaje šef velikogoričkog HDZ-a te gradonačelnik Velike Gorice.

S gradonačelničke funkcije 2003. seli u Vladu nakon što ga je novoizabrani premijer Ivo Sanader imenovao za ministra financija. Na toj se funkciji zadržava rekordno dugo – čak sedam godina, sve do prosinca 2010. kada mu se premijerka Jadranka Kosor zahvalila na suradnji.

Na njegovo mjesto u Ministarstvo financija dolazi Martina Dalić, a Šuker se seli u saborske klupe.

Za saborskog je zastupnika izabran čak šest puta, a zadnji saborski mandat završio mu je u srpnju 2020. godine.

Hobi mu je bila košarka. Od 2002. do 2004. Šuker je obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Živio je u roditeljskoj kući u Velikoj Gorici sa suprugom Andreom s kojom ima sina Marka i kćer Katarinu.