Umrla sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Ivana Čalić: Sanadera je osudila zbog Fimi Medije

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić preminula je nakon duge i teške bolesti.

U javnosti je postala poznata po tome što je osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera za Fimi mediju.

Sutkinja Ivana Čalić poznata je po presudi kojom je 2014. godine bivšeg premijera Ivu Sanadera osudila na devet godina zatvora u slučaju Fimi media. Čalić je HDZ i nekadašnjeg šefa stranke u nepravomoćnoj presudi proglasila krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Budući da je 2016. godine po treći put trebala sudjelovati u odlučivanju o krivnji istog optuženika, sutkinja Čalić je na ponovljenom suđenju Sanaderu u slučaju Fimi media izuzeta na vlastiti zahtjev.

Čalić je bila članica sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, a koje je Sanadera osudilo na 10 godina u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Kao predsjednica vijeća u slučaju Maestro, u kojem se sudilo za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, izrekla je osuđujuću presudu no ta je odluka pravomoćno potvrđena samo bivšem potpredsjedniku fona Josipu Matanoviću.

Uz to, Čalić je bila imenovana za predsjednicu sudskog vijeća u predmetu protiv skupine koja se teretila za likvidaciju vlasnika Nacionala Ive Pukanića i šef marketinga tog tjednika Nike Franjića. Nakon devet mjeseci suđenja sutkinja Ivana Kršul je šestoricu optuženih proglasila krivim i osudila ih na ukupno 150 godina zatvora.

Zbog neodazivanja na sud u svojstvu svjedoka u predmetu Fimi media, sutkinja Čalić izrekla je novčane kazne od pet tisuća kuna supruzi bivšeg premijera Mirjani Sanader i bivšem ministru unutarnjih poslova i aktualnom virovitičkom gradonačelniku Ivici Kirinu.

Branitelju HDZ-a, odvjetniku Davorinu Budinu i Sanaderovim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću sutkinja Čalić je u istom postupku odrezala novčane kazne zbog odugovlačenja postupka.

Sašu Burušića, sina bivšeg načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, u rujnu 2015. nepravomoćno je osudila na dvije i pol godine zbog sudjelovanja u prevarantskoj skupini.

Sutkinja Čalić rođena je 18. ožujka 1973. godine, gdje je i završila Pravni fakultet. Do 2009. godine je radila na Općinskom sudu u Zagrebu odakle prelazi na zagrebački Županijski sud.