Umrla slavna pjevačica Tina Turner

Pjevačica Tina Turner, poznata po brojnim soul hitovima, umrla je u 83. godini.

Pjevačica Tina Turner, autorica soul klasika i hitova poput “The Best” i “What’s Love Got to Do With It”, umrla je u 83. godini, javlja BBC.

Turner je posljednjih godina patila od brojnih zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Proslavila se nastupajući sa suprugom Ikeom šezdesetih s pjesmama među kojima su “Proud Mary” i “River Deep, Mountain High”. Bio je nasilan i od njega se razvela 1978.

Prisjetila se traume koju je pretrpjela tijekom njihove veze u memoarima iz 2018., “My Love Story”, u kojima je seks s pokojnim glazbenikom nazvala “vrstom silovanja”. “Koristio je moj nos kao boksačku vreću toliko da sam imala okus krvi koja mi teče niz grlo dok sam pjevala”, napisala je.

Osamdesetih je postigla još veći uspjeh kao solo umjetnica. Postala je jedna od najvećih pop i rock zvijezda 80-ih i 90-ih, s hitovima među kojima su “Let’s Stay Together”, “Steamy Windows”, “Private Dancer”, “GoldenEye”, “I Don’t Wanna Fight” i “It Takes Two”, duet s Rodom Stewartom.

Prozvana kraljicom rock’n’rolla, Tina Turner bila je poznata po svojim energičnim scenskim nastupima i hrapavim, moćnim vokalima, piše N1.

Osvojila je osam nagrada Grammy i primljena je u Rock’n’Roll Hall of Fame 2021. kao solo izvođač, nakon što je prvi put primljena zajedno s Ikeom 1991.

Glumila je u filmu “Mad Max Beyond Thunderdome” iz 1985. koji je sadržavao još jedan njezin hit, “We Don’t Need Another Hero” i u rock operi The Who “Tommy” iz 1975. kao Kraljica kiseline.

Sreću je pronašla sa svojim drugim suprugom, njemačkim glazbenikom Erwinom Bacom. Počeli su hodati sredinom 80-ih, a vjenčali su se 2013. godine. Par je živio u Švicarskoj, a Turner je uzela švicarsko državljanstvo.

Donirao joj je jedan od svojih bubrega 2017. nakon što je otkriveno da boluje od zatajenja bubrega.

Također je pretrpjela tragediju gubitkom svog najstarijeg sina Craiga koji je počinio samoubojstvo 2018. Njegov otac bio je Turnerin bivši kolega iz benda, Raymond Hill. Drugi sin, Ronnie, čiji je otac bio Ike Turner, umro je 2022.

U intervjuu za Marie Claire 2018. Turner je rekla: “Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo prekrasno putovanje. Što si stariji, to više shvaćaš da nije ono što se dogodilo, nego kako se nosiš s tim.”