Umrla najstarija osoba na svijetu, Jamajčanka rođena 1900.

Twitter

Umrla je Jamajčanka Violet Mosse Brown u dobi od 117 godina, koja je u travnju, nakon smrti Talijanke Emme Morano, postala najstarija osoba na svijetu, piše MailOnline.

Za prijatelje Teta V, Violet Mosse Brown rodila se 10. ožujka 1900. i živjela je cijeli svoj život u istoj kući u Trelawneyju u sjeverozapadnom dijelu Jamajke, a umrla je u petak.  Majka šestero djece i prabaka postala je najstarija osoba na svijetu u dobi od 117 godina i 38 dana 15. travnja kada je umrla Emma Morano,rođena 1899.

Na pitanje što je njezin recept za dug život, Teta V je odgovarala da jede ribu i ovčetinu, katkad goveđe nogice, ali ne svinjetinu ni piletinu i ne pije rum te služi Boga i čita Bibliju svaki dan.

Gospođa Mosse Brown dobila je pločicu s porukom kraljice Elizabete II. kada je postala najstarija građanka Commonwealtha. Ona je i posljednja osoba koja je živjela u doba kraljice Viktorije jer je Jamajka 1900. bila dio Britanske Zapadne Indije. U ranoj mladosti radila je na plantaži šećera, a zatim kao služavka nakon ukinuća ropstva, rekla je njezina obitelj.

Zatim je uspjela kupiti vlastitu kuću i postala je uspješna poslovna žena prodajući kruh iz jedine pekarnice u okrugu. Nakon njezine smrti titulu najstarije Zemljanke preuzela je 117-godišnja Nabi Tajima iz Japana.

Hina/HRT/D.P.