Umirovljenici zajedno: Danas potplaćen radnik, sutra je siromašan umirovljenik

Pixabay

Platforma Umirovljenici zajedno poručila je u nedjelju kako smatra da Hrvatska treba prestati uzimati tzv. minimalnu plaću kao polaznu osnovicu za obračun plaća, a uvesti uprosječene cijene rada sata za svaku granu gospodarstva i pojedino radno mjesto.

“Hrvatska ne može graditi budućnost na plaćama koje su za polovinu zaposlenika na razini socijalne pomoći u većini zapadnoeuropskih zemalja”, poručuju iz platforme koja okuplja tri stranke: Stranku umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratsku stranku umirovljenika (DSU).

Pozdravljaju Vladinu najavu o ujednačavanju plaće za sve zaposlenike u državnim i javnim službama, drže da je to početak uvođenja reda u sustav vrednovanja satnice rada koja Hrvatsku sa prosječnih 12 eura za sat rada smješta među tri najlošije u cijeloj EU.

“Jasno je da niska cijena sata rada znači i malu plaću, a mala plaća danas već „sutra“ generira i malu mirovinu odnosno život u siromaštvu”, poručuju iz platforme.

Upozoravaju kako će se bez ozbiljne politike plaća kroz određivanje cijene satnice rada, Hrvatska ubrzo pretvoriti u masovno stjecište jeftine i uglavnom nekvalificirane radne snage iz siromašnih zemalja dalekog istoka sa svim problemima koji uz to neminovno dolaze.

U takvim okolnostima, dodaju, nije moguće graditi ozbiljan gospodarski rast i razvoj, privlačiti investicije i zapošljavati kvalificirane i visoko obrazovane ljude.

“Treba jasno kazati kako niska cijena rada u Hrvatskoj odgovara samo onima koji se uz ekstraprofit žele brzo obogatiti na tuđi račun”, poručuju iz platforme.

Navode i kako je “potrošnja” pokretač svakog gospodarstva i kako svaka Vlada uz pametnu politiku plaća i mirovina mora razmišljati kako stvoriti što bolje okružje u kojem će stanovništvo trošiti što više „domaćih“ roba i usluga čime će u konačnici doprinijeti i povećanom punjenju proračuna.

“Rast proračuna po logici uvijek pokreće novi ciklus investicija, one pokreću otvaranje novih radnih mjesta, a sve zajedno dovodi do novog rasta plaća i mirovina”, ističu iz platforme.