Povezite se

Izdvojeno

Umirovljeni časnik 4. splitske: Gospodine Predsjedniče, imate li imalo srama?

Objavljeno

-

Gospodine Predsjedniče, kao  branitelj, dragovoljac, ZNG-a,  pitam vas  ima te li imalo srama? Osobe bez ruku, nogu i očiju, kao mladići i djevojke koju su izgubili zdravlje boreći se za ovu državu koja Vas danas plaća, Država čiji ste vi predsjednik,  koliko u vama ima  bezobrazluka, mržnje,  kojom Vi omalovažavate živote HOS-ovaca, koji su u temelje te države ugradili sve što su imali.

Pripadnici HOS-a su ranjeni, ubijeni  raketama i metima nasljednika onih kojima Vi čestitate navodnu borbu protiv antifašizma. Ako želite pljuvati po sebi kao političarima, slobodno izvolite. Žao mi je vas jedino što morate živjeti u Državi koju prezirete, za koju niste dali ništa a uzeli sve : ali ne prezirete njen novac , koji  ima isto naziv „ustaški“ a to je KUNA.

Pitam vas koliko puta ste se preznojili za ovu Hrvatsku, koliko neprospavanih noći za Hrvatsku ste proveli na -31 C, koliko noći ste spavali na snijegu, koliko ste puta jeli, a na rukama ste imali slavonsku prašinu, jer niste imali ni vode ni vremena da bi ste oprali ruke, koliko ste noći proveli na brdu  gdje šiba dalmatinska bura, koliko …..

Koliko ste dali za RH, a koliko ste uzeli?

Je li vaš najveći strah koji ste podnijeli za RH let helikopterom od Zagreba do Grobnika? Ili kad Vam je pukla cijev u stanu?

Branitelji, pogotovo predsjednici Udruga, svakodnevno susrećemo ljude koji teže dominaciji nad nama, teže tome da nas zarobe. U svijetu politike to je uobičajena stvar. Ali, ne samo politike. Svako malo neki novi moćnik. Oni općenito žele da im se kliče, klanja i dolično pazi. U stvarnosti mi smo ti koji u dnu duše smještamo iznad sebe ovu ili onu osobu.

Isto se može dogoditi kad, našavši se pred uglednim sugovornikom sagibamo glavu, približavamo mu se zbunjeni, zaplašeni i niži… I što onda očekujemo od drugog?

Mi smo ti koji sa svojim ponašanjem sve to želimo. Koji želimo biti tretirani kao inferiorni. Treba poštivati druge kao što smo navikli poštivati sebe same, a jedino pred Bogom prigibati svoja koljena!’ 

Zašto pozivate na proslave političare, koji ništa nisu dali za ovu Državu? Zašto ih stavljate u prve redove? Zašto im dajete priliku da drže govor, a mi im plješćemo? Zašto? Zato da bi ste ušićarili neku sitnu korist, a time izdali i ZNG i HOS  na koncu i sve branitelje.

Naša je Država, naše su proslave. Mi trebamo biti u prvim redovima, mi trebamo držati govore, a oni ako hoće neka dođu, ako hoće neka nam plješću. Ne trebamo lažne pohvale kao ni dodvoravanje za izbore na kojima njih biramo!

Pred kime klečite, branitelji, ljudi?!

Umirovljeni časnik 4. GBR   Ivan Tomić

Nacionalno/Maxportal

Izdvojeno

“Za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi Čavoglave nije prekršaj

Published

on

foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič “Za dom spremni” u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

“Dana 3. lipnja 2020. održana je sjednica svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u nazočnosti 20 od ukupno 23 suca. S obzirom da se, na temelju čl. 39. st. 3. Zakona o sudovima, odluka na sjednici svih sudaca donosi većinom glasova svih sudaca suda, postojali su uvjeti za održavanje sjednice.

Na sjednici se, između ostalog, pod toč. 4. dnevnog reda, odlučivalo i o nedorečenosti i različitom tumačenju pravne norme u odnosu na primjenu čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme „Bojna Čavoglave“, u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj „Za dom spremni“, posebice u kontekstu načela zakonitosti, kao i ujednačenosti sudske prakse s obzirom na stajalište izraženo u usporedivom predmetu.

Imajući na umu dosadašnju jedinstvenu sudsku praksu Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u odnosu na izričaj „Za dom spremni“ kada se koristi u različitim okolnostima, koja nije dovedena u pitanje, pristupilo se glasanju o slijedećem pitanju:

„Može li se postupanje okr. Marka Perkovića, koje je činjenično opisano u optužnim prijedlozima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, PU šibensko-kninska, broj 511-13-10-17-74/2016 od 30. prosinca 2016. i broj 511-13-10-17-46/16 od 8. kolovoza 2016., podvesti pod zakonski opis prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji glasi: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”, stoji u objavi suda.

Treba dodati da je na sjednici o tome odlučivalo više od 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda i to, Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.  

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije