Umag: Potpisan ugovor o gradnji 120 POS-ovih stanova

Hina

U nazočnosti potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, u Umagu je u ponedjeljak potpisan ugovor o gradnji zgrade sa 120 stanova po programu društveno poticane stanogradnje (POS).

Potpisali su ga umaški gradonačelnik Vili Bassanese (SDP) i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj. Naime, nakon tri izgrađene zgrade po programu društveno poticane stanogradnje, u kojima su povoljnim cijenama građanima prodana 122 stana, Grad Umag je nedavno pokrenuo i izgradnju četvrte zgrade.

Cijena po četvornome metru bit će otprilike 1200 eura, rekao je direktor Agencije Slavko Čukelj. “U Istri su po POS- ovu modelu izgrađena 393 stana, od toga najviše u Umagu 122, u Puli 95, u Rovinju 59 te u Labinu 41 stan”, rekao je Čukelj. 

Gradonačelnik Vili Bassanese je istaknuo da je poticana stanogradnja vrlo važna karika u mjerama demografske obnove koje provodi Umag. “Uz projekt besplatnih vrtića, ovim projektom izgradnje 120 stanova cijenom za trećinu povoljnom od tržišne, tristotinjak naših sugrađana riješit će svoju važnu životnu potrebu stanovanja”, rekao je Bassanese i dodao kako će time potreba za odlaskom biti minimalna, a želja za ostankom ili dolaskom u Umagu bit će sve veća.  

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo što će mladi ljudi tako riješiti svoje stambeno pitanje i ostati u Umagu. U gradovima poput Umaga cijene nekretnina su visoke zbog turizma i ovakvi projekti omogućuju mladim ljudima da jeftinije dođu do doma, rekao je. 

“POS je idealna mjera za mlade i resorno ministarstvo će nastaviti s njom i u sljedeće dvije godine”, rekao je Štromar i dodao da je dosad izgrađeno osam tisuća POS-ovih stanova.

Osim POS-a, mladim obiteljima nude se i subvencionirani krediti, država daje subvencije između 30 i 51 posto za prvih pet godina, a ako se u tom razdoblju rodi dijete, još dvije, istaknuo je.

“Sada idemo u izmjenu Zakona pa ćemo i za one koji već imaju dijete, a ulaze u sustav subvencioniranih kredita, produžiti za jednu godinu subvencioniranje kredita”, najavio je Štromar i istaknuo da je u nešto više od godinu dana 5300 mladih obitelji na taj način riješilo stambeno pitanje. Rekao je da je cilj ministarstva da do kraja 2020. godine 20 tisuća mladih obitelji stekne dom subvencioniranjem kredita ili POS-om.

Istaknuo je i da će se mijenjati Zakon o društveno poticanoj stanogradnji jer se događa da se tako kupljen stan koristi za iznajmljivanje umjesto za rješavanje stambenog pitanja. Štromar je dodao da će se Zakon do ljeta vjerojatno promijeniti kako ne bi bile moguće špekulacije.

(Hina)