Uloga žena u politici i gospodarstvu: Motiviraj, Poduzmi, Ostvari !

Sada su na redu žene!  Kompetentne, obrazovane, disciplinirane i odgovorne –  sve su to talenti koje moramo iskoristiti! NE samo radi sebe nego i radi svoje djece kojima  smo uzori, upozoravaju poduzetnice. 

„Uloga žena u politici i gospodarstvu“ naziv je druge konferencije Međunarodne mreže poslovnih žena koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar – Kitarović. Konferenciju organizira Međunarodna mreža poslovnih žena  u suradnji s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom, Europskom poduzetničkom mrežom, Zakladom Konrad Adenauer i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom.


Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Ženama u Udruzi i ženama koje podučavamo, uvijek govorim da okolnosti nikada neće biti savršene, ali na nama je da od onoga što nije dobro napravimo bolje i budemo uzor! Samo tako ovo naše društvo može naprijed“, istaknula je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Broj žena poduzetnica raste i udio njihovih poduzeća u ukupnom broju iznosi oko 25 posto. Najčešće kreću u „privatni biznis“ iz nužnosti,  u dobi od 35 do 44 godine, istaknuto je na  ovogodišnoj  konferenciji kojoj je prisustvovalo više od 200 sudionika. S nama su bile političarke, uspješne žene iz Hrvatske i inozemstva,  poslovni ljudi iz korporacija,  poduzetnice i poduzetnici, kao i oni  koji to žele postati.


Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva  gospodarstva, poduzetništva i obrta.

„Postizanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada jedan je od Vladinih prioriteta“, istaknula je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva  gospodarstva, poduzetništva i obrta. „I poduzetnici i poduzetnice se nalaze pred brojnim svakodnevnim izazovima, stoga im je na raspolaganju više od 3 milijarde kuna nepovratnih sredstava. Namijenjena su za poduzetnike koji žele pokrenuti poslovanje, istražiti  tržišta ili plasirati  novi proizvod, a 25 posto korisnika su ženska poduzeća“, kaže Žigman. 

Svaka žena koja se nalazi na višoj poziciji, bilo u politici ili gospodarstvu, odgovorna je da u njezinom krugu bude što više žena, istaknuto je u   panel diskusiji u kojoj su sudjelovale  žene iz svijeta politike i medija.

“ Nama, ženama u politici,  važno je dodatno motivirati žene za bavljenje javnim poslom, kreiranjem politike i vraćanjem povjerenja u politiku, koja nam svima itekako određuje život. Za poduzetnice je potrebno stvoriti kvalitetniji zakonodavni okvir i uvjete poslovanja u RH”, smatra saborska zastupnica Sanja Putica.

U tzv „muškom svijetu“ stvari funkcioniraju jednostavnije, oni se puno lakše i brže dogovaraju. Žene su  na politički put u Hrvatskoj krenule kasnije, zakoni koji rješavaju određena područja koja tište žene doneseni su tek nedavno“, kaže Sabina Glasovac saborska zastupnica,   te dodaje:    „Treba nam više ženske solidarnosti. Na nama je da osiguramo i probijamo prostor onima koje dolaze.“

Jedan od muških predavača, Marko Krmpotić, ravnatelj Poliklinike IMED, već 13 godina vodi veliki stomatološki tim s više od 40 zaposlenih,  kojeg čine uglavnom  žene, njih 37. „Tko poznaje žene taj i vlada“ , rekao je Krmpotić koji je istaknuo da žene svoje vrijednosti  poput povjerenja, lojalnosti i empatije vrlo uspješno prenose i na posao koji rade. To posebno cijene i naglašavaju pacijenti njihove stomatološke poliklinike. 

Međunarodna mreža poslovnih žena je neprofitna organizacija koja je u zadnjih godinu dana puno napravila. Postali smo prepoznatljivi po svojim aktivnostima poput Male škole poduzetništva za žene koju besplatno radimo s Hrvatskom gospodarskom komorom i Europskom poduzetničkom mrežom. Završilo ju je do sada 120 žena.  Novi ciklus  Male škole poduzetništva za žene  održat će se u Osijeku u  suradnji s Turskom agencijom za koordinaciju i kooperaciju TIKA. Rezultat našeg rada su brojne nove poduzetnice koje su otvorile svoje tvrtke u Hrvatskoj.