Uljanik – norveški naručitelj jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela

Izvor: Uljanik.hr

Uljanik je putem Zagrebačke burze izvijestio da je norveški naručitelj jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda za polaganje kabela, a zbog “nemogućnosti da Uljanik ishodi bankarske i činidbene garancije sukladno ugovoru”. Radi se o ugovoru sklopljenon s kompanijom Nexans Subsea Operations AS koji sad više nije obvezujući, navode iz Uljanika.

Inače, riječ je o brodu za polaganje kablova za koji je Uljanik u kolovozu prošle godine potpisao ugovor s norveškom kompanijom Nexans Subsea Operations. Tada je bilo objavljeno kako je rok isporuke za taj brod 34 mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Prema podacima iz prošlogodišnje objave o potpisu ugovora, ukupna duljina broda trebala je iznositi 149,9 metara, širina 31 metar, a trebao je biti velike ugrađene snage sa sustavom dinamičkog pozicioniranja te imati okretni stol za smještaj kabela kapaciteta 10.000 tona.

Horvat: Problem Uljanika možda je i veći od Agrokora

Kako se neslužbeno doznaje, Uprava Uljanika danas je predstavnike sindikata i Radničko vijeće Uljanika upoznala s najnovijim aktualnostima vezano uz program restrukturiranja, kao i o ulozi države i strateškog partnera u tom procesu. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i jučer je izjavio da je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji na vrijeme te da se čeka odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja.

Sredinom ovog tjedna je objavljeno i da je potencijalni strateški partner, tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom da premosti probleme u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala za nizozemskog naručitelja. Tom pozajmicom Kermas energija, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, je pomogla Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva.

Naime, Uljanik je morao vratiti kredit banci kako bi se novogradnja 500, a riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S. A. u sklopu JDN Grupe, mogla isporučiti bez problema. Tom je pozajmicom omogućeno normalno financiranje novogradnje 500 do datuma isporuke, na način da kupac svojim sredstvima financira gradnju, izvijestili su tada iz Uljanika.