Uljanik bi mogao ovršiti 3. maj zbog 15,1 milijuna kuna duga

Hina

Stečajna upraviteljica Uljanik proizvodnje opreme predložila je da se u procesu naplate 15,1 milijuna kuna tražbine od 3. maja tom dužniku najprije predoči odluka o pokretanju ovršnog postupka te da im se ostavi rok od osam dana za odluku o eventualnom plaćanju.

Stečajna upraviteljica Milena Veljović navela je to u svom podnesku objavljenom u četvrtak, a uoči sjednice vjerovnika koji o tom odlučuju na sjednici zakazanoj za 29. listopada.

“Situacija je osjetljiva s obzirom da 3.maj započeo s poslovanjem, a pokušaj naplate potraživanja mogao bi to osujetiti”, navodi se u izvješću.

Dodaje se da bi, budući da ne postoji ovršna isprava kojom bi se mogla pokrenuti direktna ovrha, najprije trebalo pokrenuti ovrhu na temelju vjerodostojne isprave – računa, ali i da postoji velika vjerojatnost da 3. maj uloži prigovor da odgodi plaćanje što bi prouzrokovalo daljnje troškove postupka.

Stečajna upraviteljica navodi i da je u razgovoru s direktorom 3. maja Edijem Kučanom utvrdila da s njihove strane za sada ne postoji rješenje kako bi podmirili dug.

“Svim drugim vjerovnicima ponuđeno je plaćanje 15 posto dugovanja, a ostatka dugovanja kroz dvije godine, no ne i društvima iz Uljanik Grupe”, navodi se u izvješću.

Osim toga, u najavljenom donošenju odluke o nastavku poslovanja te o potrebi i mogućnostima da se pristupi pripremi stečajnog plana, stečajna upraviteljica je navela da su postojale tri ponude za nastavak poslovanja, no ni jedna od njih se dosad nije realizirala. Među njima se posebno ističu pregovori s 3. majom.

“Iz razgovora s gospodinom Kučanom proizlazi da za sada nema poslova koji bi se mogli dati na rad u Uljanik proizvodnju opreme d.d. u stečaju, ne može se sa sigurnošću reći ni kada bi se to moglo očekivati obzirom da još nema ugovorenih brodova”, navodi se u izvješću.