Ukrajina tvrdi kako Rusija nije povukla svu vojsku iz Bjelorusije

FaH

Rusija je nakon održanih vojnih vježbi u Bjelorusiji ondje ostavila dio svojih vojnika iako je obećala da to neće učiniti, rekao je za Reuters ukrajinski glavni zapovjednik Viktor Muženko.

U razgovoru s novinarima održanom u vojnom zrakoplovu u četvrtak navečer, Muženko je rekao da je Rusija povukla samo nekoliko jedinica iz Bjelorusije i da je od početka lagala o broju vojnika na vojnoj vježbi.

Njegove izjave mogle bi pogoršati već napete odnose između dviju susjednih država, a  proturiječe i tvrdnjama glasnogovornika bjeloruskog ministarstva obrane koje je reklo da je posljednji vlak s ruskom opremom i vojnicima napustio Bjelorusiju u četvrtak. Rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na Reutersov upit o ovoj temi.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu istaknula je da je veličina i razina ruske vojne vježbe Zapad “znatno premašila” ruske najave uoči održavanja.

Te su vojne vježbe izazvale veliku zabrinutost Ukrajine i zapadnih država, a Rusija tvrdi da se temelje na obrambenom scenariju, da je njihova veličina u skladu s međunarodnim pravilima i da su optužbe da je to krinka za invaziju na Poljsku, Litvu ili Ukrajinu lažne.

H/N