Ukrajina: Porošenko potpisao zakon o izvanrednom stanju

Porosenko
Hina/EPA

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je objavio stupanje na snagu zakona o izvanrednom stanju, uvedenom zbog gorućih napetosti s Rusijom bez presedana u posljednjih nekoliko godina.

“Predsjednik Porošenko je potpisao zakon”, objavio je njegov glasnogovornik Sviatoslav Tsegolko, govoreći o zakonu koji je u ponedjeljak usvojio parlament i koji bi se tijekom 30 dana trebao provoditi u 10 ukrajinskih pokrajini koje graniče s Rusijom i obalnim područjima na Crnom i Azovskom moru.

“Moramo biti spremni suprotstaviti se agresiji našeg neprijatelja koji je donedavno bio samo ‘naš susjed'”, kazao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman.

Zbog novonastalog stanja je u utorak reagirala i UEFA koja je utakmicu Europske lige između ukrajinskog FC Vorskla i Arsenala premjestila iz Poltave u Kijev.

Predsjednik Porošenko ranije je upozorio na prijetnju “totalnog rata” s Rusijom koja je, po njegovim riječima, “drastično povećala” vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

Usijane napetosti između Ukrajine i Rusije izbile su u nedjelju nakon što je ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi. (H)