Ukinuto rješenje o blokadi imovine osumnjičenima u Agrokoru

HINA

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je, na zahtjev obrane, ukinulo rješenje o blokadi imovine osumnjičenima u slučaju Agrokor i vratilo ga sucu istrage na ponovno odlučivanje, doznaje se na sudu.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić Hini je potvrdio da je izvanraspravno vijeće ukinulo odluku suca istrage i zatražilo ponovno odlučivanje o zahtjevu za blokadom koju je izvanredna uprava Agrokora zatražila za svih 15 osumnjičenih kako bi solidarno nadoknadili štetu procijenjenu na čak 1,6 milijardi kuna.

Sud je još u studenome blokirao imovinu utemeljitelju posrnulog koncerna Ivici Todoriću, a u prosincu i njegovim suosumnjičenicima.

Uz Todorića koji se nalazi u Londonu u slučaju Agrokor osumnjičeni su i njegovi sinovi Anti i Ivan, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Tužiteljstvo tvrdi da su osumnjičenici Todoriću navodno pribavili “nepripadnu imovinsku korist” od milijardu i 142 milijuna kuna, a ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih pravnoj osobi.

Nakon što je istraga postala pravomoćna izvanredna uprava je početkom prosinca podnijela je odštetni zahtjev za koji je Todorić na svom blogu ustvrdio da ima svrhu “lažima stvoriti javnu percepciju krivnje i sakriti svakodnevne kriminalne aktivnosti izvanredne uprave”. (Hina)