Ujedinjeni s Turskom: Evo popisa zemalja koje su ponudile pomoć nakon potresa

Screenshot

Deseci zemalja i organizacija ponudile su pomoć pri spašavanju i potrazi za preživjelima u Turskoj i Siriji nakon je u razornim potresima u regijama tih zemalja poginulo preko 1.600 ljudi, prenosi N1.
Al Jazeera donosi popis država i organizacija koje su dosad ponudile pomoć:

Kina
Kina je voljna ponuditi hitnu humanitarnu pomoć potresima pogođenim Turskoj i Siriji, rečeno je iz agencije za međunarodnu potporu kineskog državnog vijeća.

Kina je izrazila sućut i zabrinutost zbog ogromnog gubitka života i štete izazvane potresom, a u kontaktu je i s Turskom i Sirijom, izjavio je glasnogovornik kineske međunarodne agencije za suradnju u razvoju.

Europska unija
Deset timova za spašavanje iz osam zemalja članica EU mobilizirano je da pomogne hitnim službama u Turskoj, rečeno je u izjavi iz Europske Komisije.

Timove šalju Bugarska, Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Nizozemska, Poljska i Rumunjska, a Italija i Mađarska su također ponudile pomoć, piše u izjavi.

Njemačka
Glasnogovornik njemačke vlade kaže da će njegova zemlja pridonijeti brzom slanju pomoći.

Grčka
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis izrazio je sućut i podršku Turskoj, rekavši da njegova zemlja mobilizira resurse i pomoć će poslati bez odlaganja.

Indija
Indijska vlada izjavila je da su dva tima iz državne jedinice za odgovor na katastrofe, koji čine ukupno stotinu članova kao i posebno trenirane potražne pse i opremu, spremna za transport na područje potresa kako bi pomogli u operacijama spašavanja.

Indija priprema i medicinske timove, a humanitarna pomoć šalje se u koordinaciji s turskim vlastima.

Iran
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izrazio je sućut i duboko suosjećanje” zemljama pogođenim potresom, izrazivši spremnost na slanje pomoći žrtvama.

Pozdravljajući dobre odnose Irana s obje zemlje, Kanaani je rekao: “Ako postoji potreba za humanitarnu ili medicinsku pomoć Irana u potresom pogođenim područjima, ispunit ćemo našu moralnu dužnost.”

Ponudu pomoći opisao je kao “moralnu, humanu i muslimansku odgovornost.”

Italija
Talijanska premijerka Giorgia Meloni izjavila je da je talijanska civilna zaštita u stanju pripravnosti kako bi pružila podršku i prvu pomoć.

Izrael
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svim institucijama naređeno da budu spremne pružiti medicinsku pomoć i pomoć u potraži za preživjelima.

Ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da su izraelske snage sigurnosti spremne pružiti svu potrebnu pomoć, a ministar vanjskih poslova Eli Cohen dodao je da zemlja priprema brzi program za humanitarnu pomoć.

NATO
Izražavajući punu solidarnost s Turskom, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je napisao: “U kontaktu sam s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kao i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, a NATO saveznici ovoga trenutka mobiliziraju potporu.”

Norveško izbjegličko vijeće (NRC)
“NRC nadzire situaciju kako bi pružio direktnu potporu najugroženijima u Siriji. Potrebno je ogromno povećanje pomoći i naša organizacija u tome će sudjelovati,” izjavio je Carsten Hansen, regionalni direktor NRC-a za Bliski istok.

Poljska
Poljska će poslati tim za spašavanje HUSAR, koji se sastoji od 76 vatrogasaca i osam potražnih pasa, izjavio je ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

Katar
Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, izrazio je sućut u telefonskom razgovor s turskim predsjednikom.

Državna novinska agencija QNA prenosi da je emir izrazio podršku “sestrinskoj zemlji u njihovim naporima da umanji ozbiljne humanitarne posljedice potresa.”

Španjolska
Španjolski urbani timovi za spašavanje spremaju se otputovati u Tursku, rečeno je iz španjolskog ministarstva unutarnjih poslova, a dužnosnici iz ministarstva obrane i drugih tijela koordiniraju se kako bi bez odlaganja poslali timove u Tursku.

Rusija
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut i ponudio pomoć.

“Molim vas prihvatite moju duboku sućut zbog velikih ljudskih žrtava i uništenja u vašoj zemlji,” rekao je Putin. “Spremni smo ponuditi potrebnu pomoć.”

Ukrajina
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina spremna poslati pomoć

Na Twitteru, Zelenski je napisao: “Izražavam iskrenu sućut predsjedniku Erdoganu i narodu Turske, kao i obiteljima žrtava potresa na jugoistoku zemlje. Želim svim pogođenima brz oporavak. Stojimo uz narod Turske u ovom teškom vremenu. Spremni smo ponuditi pomoć potrebnu kako bi se prevladale posljedice ove katastrofe.”

WHO
Šef UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus izjavio je da su aktivirani timovi za hitnu medicinsku pomoć koji će pružiti zdravstvenu skrb ozlijeđenima i najugroženijima.

SAD
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je SAD “duboko zabrinut” zbog događaja.

“U kontaktu sam s turskim dužnosnicima kako bi im prenio da smo spremni pružiti svu potrebnu pomoć. Nastavit ćemo nadzirati situaciju u koordinaciji s Turskom,” rekao je Sullivan na Twitteru.