Ujedinjena Kraljevina napustila Europsku uniju

Ujedinjena Kraljevina je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Europsku uniju uz slavlje zagovornika brexita. 

Ujedinjena Kraljevina je tako postala prva članica u povijesti Europske unije koja je napustila tu zajednicu europskih država koja sada ima 27 članica.

Europska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu nego se isključivo širila.

Građani Ujedinjene Kraljevine odlučili su napustiti Europsku uniju na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u ožujku 2017. po članku 50 ugovora o Europskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori koji su trebali biti okončani razvodom 29. ožujka 2019. 

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Bruxelles zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum brexita više puta odgađan.

Njezin nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Bruxellesom sredinom listopada 2019.

Nakon novog pomicanja datuma izlaska na 31. siječnja 2020., na izvanrednim izborima u prosincu osvojio je uvjerljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Europske unije su 24. siječnja potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije a Europski parlament ga je 29. siječnja potvrdio.

Sporazum o razvodu predviđa prijelazno razdoblje do 31. prosinca, do kada dvije strane moraju usuglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa. 

Ujedinjena Kraljevina se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Europska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

(Hina)