Uhvaćeni u pokušaju krijumčarenja 24 azilanta u Sloveniju

Policija je u zadnjih desetak dana spriječila na desetke migranata sa statusom “tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj” da uz pomoć krijumčara nezakonito prijeđu granicu prema drugim zemljama Europske unije.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumunja u pokušaju krijumčarenja 24 tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da dobar dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već jd pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU. Osim migranata tražitelja azila, policija je u zadnje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja dalje u EU stranaca koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Dvojicu Rumunja uhvatili su u petak oko 22,30 sati zagrebački policajci i pripadnici mobilne jedince prometne policije „Kobre“ na autocesti u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sv. Helena. Jedan od njih, 36-godišnjak, vozio se automobilom kao prethodnica ispred 45-godišnjaka u teretnom vozilu s izbjeglicama kojeg je trebao upozoriti na policijske ophodnje na ruti prijevoza u smjeru granice sa Slovenijom.

Policija je u tovarnom prostoru zatekla 24 osobe za koje je utvrđeno da su strani državljani, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Rumunji su osumnjičeni da su iz koristoljublja, za neutvrđeni novčani iznos, dogovorili da će im pomoći da ilegalno izađu iz Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice EU.

Prije desetak dana, 2. ožujka međimurska policija uhvatila je 26-godišnjeg Rumunja u čijem su vozilu bila 34 strana državljana. Za migrante je utvrđeno da su državljani Turske, Pakistana, Irana i Afganistana, a dio njih su bili tražitelji azila u Hrvatskoj.

Primorsko-goranska policija spriječila je početkom ožujka turskog državljanina, tražitelja azila, u ilegalnom prelasku granice sa Slovenijom, u drugom slučaju tri državljanke Tunisa i državljanina Sirije koji su tražitelji međunarodne zaštite, te četvoricu turskih tražitelja azila.

Istarska policija uhvatila je dvojicu Slovenca koji su preko granice htjeli prebaciti četvoricu tražitelja azila iz Turske i četvoricu turskih državljana koji su Hrvatsku ušli nezakonito.

Hrvatska policija prošle je godine razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine ranije. Lani je otkriveno 365 kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migrantima, a u 126 slučajeva ta su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije. Godinu ranije zabilježeno je 156 kaznenih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije, dok 2015. službene statistike bilježe tek 68 takvih kaznenih djela, odnosno 27 ‘organiziranih’.