UHP: Priznanja za najdoktora i najsestru za 2017.

Hina

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) po dvanaesti puta je izabrala najdoktora i najsestru, a za 2017. godinu ta su priznanja, na temelju mišljenja pacijenata, dodijeljena medicinskoj sestri Svjetlani Brborović, zaposlenoj u zagrebačkom Domu zdravlja Istok u Ivanjoj Reci, te liječniku Robertu Buljubašiću, kirurgu i ortopedu traumatologu iz Kliničke bolnice Dubrava.

Zahvalnice za predani rad i povjerenje koje su im iskazali pacijenti uručili su im predsjednik UHP-a Marijo Drlje i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Najsestra Svjetlana Brborović više je od 25 godina zaposlena u ordinaciji opće medicine u Ivanjoj Reci. Kaže kako svoj posao radi sa zadovoljstvom, a s pacijentima svakodnevno dijeli dobro i zlo. Ipak, priznanje ju je iznenadilo.

“Nekad ima i suza i smijeha, ali uz osmijeh, lijepu riječ i dobru volju sve se lakše podnese. Svakodnevno osjećam koliko me cijene i poštuju, svakodnevno osjećam tu povezanost između nas, ali priznanje vas uvijek iznenadi, to je prekrasna gesta”, rekla je Brborović.

Priznanje za nadoktora za 2017. primio je 42-godišnji Robert Buljubašić, koji u KB-u Dubrava radi od 2005. Tamo je završio specijalizaciju iz kirurgije i subspecijalizaciju iz traumatologije i ortopedije, a trenutno je pred doktoratom.

“Kao ortoped traumatolog radim jako malo tzv. hladnih operacija. Uglavnom se radi hitna krirurgija, kada ljudi dođu s ulice i potpuno su nespremni, u šoku, oni i njihova obitelj. U tom trenutku vi morate dati maksimum od sebe, donijeti ispravnu odluku i napraviti najbolje moguće – prvo spasiti život, zatim smanjiti invaliditet, te što prije takvog čovjeka osposobiti za život i rad”, kaže Buljubašić.

Dodaje kako je prije nego što je dobio priliku za specijalizaciju radio svašta – od rada u hitnoj pomoći po cijeloj Hrvatskoj, razminiravanja, volontiranja do ‘”bauštele”, da bi napokon dobio specijalizaciju u vrhunskoj ustanovi s kolegama i mentorima koji su mu prenijeli znanje i empatiju prema pacijentima.

Buljubašić je neko vrijeme živio u Americi i upoznao tamošnji sustav i način rada. Kaže da ne razmišlja o odlasku iz Hrvatske, a ovo priznanje potvrđuje da je dobro odlučio.

Najsestri i najliječniku čestitao je ministar Kujundžić rekavši kako je to prilika da se na simbolički način pokaže zahvalnost ljudima koji imaju izvanredan odnos prema pacijentima.

“Često znam reći mojim studentima – medicinski ćemo svi pogriješiti, jer nema liječnika koji nije napravio profesionalnu pogrešku, ali u ljudskom smislu nemojmo i ne smijemo griješiti. Uvijek imajte osjećaj da je u krevetu, na operacijskom stolu ili na stolici ordinaciji vaša mama, brat, stric ili dijete, pa kako vi očekujete da se netko odnosi prema njima, tako se i vi odnosite”, rekao je Kujundžić. (Hina)