Uhitili teroriste, htjeli ubiti Vladimira Putina: Imali su čak dva paklena plana, ali oba su im propala

Pixabay

Ruska je policija objavila kako je uhitila teroriste koji su planirali izazvati sudar dva ekspresna vlaka te kamion pun eksploziva dovesti na proslavu kojoj je nazočio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Iako se sve odigralo krajem srpnja, detalji su u medije procurili tek nedavno.

Navodno je džihadistička ćelija koja djeluje na području Rusije planirala izvesti sabotažu na vlakovima koji voze kroz željezničku stanicu nedaleko od St. Peterburga.

Plan im je bio izvesti napad za vrijeme održavanja Kupa Konfederacija koji se održavao prošlog mjeseca, a koji je bio generalna proba za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Navodno je džihadistička ćelija koja djeluje na području Rusije planirala izvesti sabotažu na vlakovima koji voze kroz željezničku stanicu nedaleko od St. Peterburga. Plan im je bio izvesti napad za vrijeme održavanja Kupa Konfederacija koji se održavao prošlog mjeseca, a koji je bio generalna proba za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

‘Nakon što bi pogodio prepreku, jedan brzi vlak trebao je iskočiti iz tračnica i pogoditi drugi vlak koji bi dolazio iz suprotnog smjera’, objavila je moskovska Komsomolskaya Pravda.

Vlakovi su se trebali kretati brzinom od 300 kilometara na sat zbog čega bi vjerojatnost da se ova tragedija izbjegne bila nevjerojatno mala, gotovo nikakva.

No, čini se kako džihadisi nisu baš sve napravili kako su naumili. Naime, vlak je naišao na prepreku, ali se ništa nije dogodilo. Putnici koji su se u njemu nalazili nisu ništa primijetili, a zaposlenici željeznice morali su potpisati izjavu kako o incidentu neće govoriti sve dok FSB ne istraži što se točno dogodilo.

Ubrzo nakon sabotaže s vlakom, FSB ih je razotkrio.