UGP: Poduzetnici ne podržavaju novi lockdown i spremni su i na nove prosvjede

Prosvjed povremenih prijevoznika iz cijele Hrvatske na Markovom trgu

Anketa udruge Glas poduzetnika (UGP) pokazala je da su poduzetnici protiv novog zatvaranja gospodarstva, nezadovoljni su trenutnim mjerama Vlade te su spremni svoje nezadovoljstvo izraziti i prosvjedom, izvijestili su u utorak iz udruge.

Sve više poduzetnika i obrtnika izražava nezadovoljstvo trenutnim mjerama koje im onemogućavaju rad i ugrožavaju radna mjesta, ističe se u priopćenju, uz podsjećanje da su nezadovoljstvo proteklih tjedana izrazili ugostitelji, povremeni prijevoznici, sezonski poduzetnici i obrtnici, frizeri i mnogi drugi diljem Hrvatske.

“Vlada i nadležna ministarstva ne reagiraju na molbe i dopise, a poduzetnici i obrtnici prepušteni su sami sebi. Osim toga, mnogo poduzetnika i obrtnika, kao i radnika strahuje od novih zatvaranja te zabrane poslovanja”, naglašavaju iz UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika je provela i dvije ankete među svojim članovima i simpatizerima o novim mjerama te potencijalnom lockdownu, kao i jesu li spremni za novi prosvjed, odnosno podržavaju li ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan.

Prema podacima iz tih anketa, čak 92 posto poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda.

Na pitanje koje se odnosilo na značajno povećanje broja novo zaraženih u Hrvatskoj te bi li podržali parcijalni lockdown, više od 79 poduzetnika i obrtnika kaže da ne podržavaju lockdown, jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo.

“Jedno je sigurno – novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, UGP neće stajati sa strane”, poručuje predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Podsjeća i kako su dosadašnje mjere bile usmjerene na spas radnih mjesta, ali i da poduzetnici i obrtnici imaju obveze kao što su troškovi najma, komunalne naknade, krediti te zajmovi.

“Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa”, zaključuje se u priopćenju udruge Glas poduzetnika.