Ugovori za radove na vodnokomunalnoj infrastrukturi Karlovac – Duga Resa

U Karlovcu su u srijedu potpisani ugovori s izvođačima radova na projektu Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac- Duga Resa, vrijedni 158 milijuna kuna, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je rekao da je to “nužno potreban iskorak”.

Ugovori o izgradnji potpisani su s izvođačima radova, tvrtkama Georad i GIP Pionir.

Riječ je dvije grupe radova vrijednih 158 milijuna kuna, (64,7 i 92,9), dok su ugovori za preostale tri grupe radova u proceduri.

Po završetku svih radova na kanalizaciji i obnovi vodoopskrbne mreže (ukupno 413 milijuna kuna), kako je rečeno, unaprijedit će se kvaliteta usluge i zaštite okoliša u Karlovcu, Dugoj Resi i Bariloviću.

“Svaki postotak smanjenja gubitka pitke vode u javnoj vodoopskrbi i svaki metar izgrađene kanalizacije uspjeh je svih nas”, rekao je ministar Ćorić danas, dan uoči Dana planete Zemlje.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je za projekt rekao da se na njemu radilo mukotrpno pet godina, a da će gradilišta biti otvorena sljedećeg mjeseca.

Za projekt Aglomeracija Karlovac-Duga Resa 68,8 posto novaca je osigurano bespovratno iz EU fondova,12,5 posto iz proračuna Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a razliku su osigurali gradovi Karlovac i Duga Resa te općina Barilović.

Đuroković je posebno istaknuo da će se kroz ovaj projekt rekonstruirati 28 kilometara vodoopskrbe, te će se gubici vode s prosječno 60 posto smanjiti na 37 posto.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je rekao da će grad izdvojiti i dodatnih 100 milijuna kuna da bi se na trasama radova uredili kolnici, nogostupi i javna razvjeta.

Direktorica karlovačke komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica rekla je da će se u sklopu izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće mreže vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda izgraditi sustav oborinske odvodnje, prometnice i nogostupi, a da se na pročistaču otpadnih voda već gradi postrojenje za solarno sušenje mulja.

Karlovac, grad vode, kako je rečeno, realizacijom projekta kroz sljedeće će tri godine biti bliže održivom i učinkovitom upravljanju pitkom i otpadnom vodom. Malenica je zamolila građane 13 naselja za suradnju i strpljenje za vrijeme trajanja radova.

Projekt aglomeracije nadogradnja je ISPA projekta, kojim je osnažen put održivom i učinkovitom upravljanju pitkom i otpadnim vodama u gradovima čiji je identitet prožet vodom.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin podsjetila je okupljene da se uz ovaj projekt provodi i Aglometacija Plitvička jezera, a kroz koji će se izgraditi vodopopskrbna mreža za Rakovicu, Saborsko i Slunj, te da se osim toga grade nasipi za obranu od poplava Ogulina, Karlovca i Barilovića.