Ugovoreno 35% EU sredstava – Žalac za HRT: Povući ćemo 90%

Izvor: Nacionalno

Hrvatskoj je Operativnim programom za razdoblje od 2014. do 2020. u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljeno 10 milijardi i 700 milijuna eura. Na kraju 2017., pokazuju podaci, ugovorili smo za projekte 3 milijarde i 700 milijuna eura, dok vrijednost ovjerenih sredstava, na temelju kojih Europska komisija uplaćuje novac u državni proračun, iznosi samo 800 milijuna eura.

Uz autocestu prema Slavonskom Brodu smješteni su pogoni tvrtke KFK koja dizajnira, proizvodi te monitra fasade po Europskoj uniji. Riječ je o jednom od pogona koji su izgrađeni uz pomoć fondova EU-a. Povući novac iz fondova nije bio problem, no, žale se kako im je mnogo teže naći radnike. Zaposlili su 20-ak novih, ali i dalje imaju otvorene natječaje na razne pozicije.

Nove i dobro pripremljene projekte kojima će se povući novac iz europskih strukturnih fondova traži i ministrica Žalac. U četiri od sedam godina, od 10 milijardi i 700 milijuna eura ugovoreno je samo 35 posto sredstava, a ovjereno tek 7,5 posto.

Ministrica najavljuje da će se ove godine u Bruxellesu pregovarati o izmjenama programa. Svi oni koji nemaju gotove projekte trebaju strahovati za svoju sudbinu. Stoga nadležna ministrica traži veću angažiranost svih mjerodavnih institucija jer vrijeme za pripremu već je davno isteklo.

Žalac: Uspjet ćemo povući 90 posto od predviđenih 10 milijardi i 700 milijuna eura iz fondova

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je dostupno gotovo 10 milijardi i 700 milijuna eura za financiranje projekata kojima se mogu otvarati radna mjesta, graditi škole, studentski domovi, bolnice, prometnice, ulagati u poduzetništvo, poljoprivredu i ruralni razvoj, kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, razvoj informacijske i komunikacijske infrastrukture i mnoga druga područja, od čega najviše koristi imaju upravo građani. Novac je nadohvat ruke, samo ga, uz kvalitetne i dobro osmišljene ideje te poštujući točno određena pravila, treba znati uzeti i iskoristiti.

Može li Hrvatska biti zadovoljna iznosom ugovorenog i povučenog novca iz europskih fondova u Temi dana govorile su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i direktorica razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher.

Govoreći o rezultatima na kraju 2017., koji pokazuju da je ugovoreno projekata za 3 milijarde i 700 milijuna eura kazala je: “Mi jesmo zadovoljni, ali ono što moramo reći je da moramo i možemo puno više i da su veliki izazovi pred nama u nadolazećem razdoblju.”

“U 2017. smo potpisivali ugovore za kulturnu baštinu, znanstvene centre izvrsnosti, za poduzetničke inkubatore, za projekte koji se odnose na istraživanje i razvoj. Ugovorili smo Pelješki most”, istaknula je ministrica Žalac.

Najavila je kako ćemo do kraja razdoblja uspjeti povući 90 posto od predviđenih 10 milijardi i 700 milijuna eura. “Uvjerena sam zato jer znamo kojim izmjenama programa i zamjenom izvora financiranja možemo spasiti sve što se spasiti da. Nemamo vremena i to je ključno. Moramo voditi računa da do 2023. godine iskoristimo ovu financijsku perspektivu u cijelosti”, kazala je.