Ugovor o dodjeli EU sredstava Centru za podvodnu arheologiju Zadar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je u ponedjeljak ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Mladenu Pešiću, ravnatelju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru, priopćilo je Ministarstvo kulture.   

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju djeluje već deset godina u ranije obnovljenom dijelu kompleksa, kao središnja ustanova za međunarodnu suradnju u području podvodne arheologije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

“Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa”, ističu iz Ministarstva kulture.

Cilj projekta je revitalizacija cjelovitog kompleksa i otvaranje prezentacijskog centra podvodne arheologije.

Ukupna vrijednost  projekta je određena na nešto više od 29.9 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od oko 25 milijuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15 posto iznositi oko 4.5 milijuna kuna.

“Uređenjem crkve i neobnovljenog dijela samostana Grad Zadar dobit će još jedan reprezentativni prostor u kojem će se moći odvijati različita kulturna događanja, a u okviru Centra omogućit će se bolji uvjeti za provođenje obrazovnih, istraživačkih i znanstvenih projekata”, dodaje se.
 
Rok za izvođenje svih aktivnosti vezanih uz projekt je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Projekt „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ realiziran je putem poziva „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“