Ugostitelji otkrili kako izbjeći PDV, Marić šalje inspektore

D.Prša/Nacionalno

Porezna uprava iznijela je Ministarstvu financija podatke o sezoni kojima su u ministarstvu vrlo nezadovoljni, jer analizirani podaci pokazuju da tijekom turističke sezone nije došlo do očekivanoga proja izdanih računa, kao niti iznosa računa.

“Podaci iz fiskalizacije ne odražavaju makroekonomske pokazatelje”, stoji u upozorenju Porezne uprave, a vezano za podatak o ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Naime, na posebnoj prezentaciji Porezne uprave ministru financija Zdravku Mariću prije 10 dana prezentiran je podatak kako analizirani podaci ukazuju da tijekom turističke sezone kroz podatke o fiskalizaciji nije došlo do očekivanog broja izdanih računa, kao ni iznosa računa!

U Ministarstvu financija vrlo su nezadovoljni tim podacima s obzirom na to da su podaci o ovogodišnjoj turističkoj sezoni mnogo bolji od onih o prošlogodišnjoj. Isto tako, čini se da izmjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koja je nastupila 1. srpnja ove godine, nije polučila očekivane rezultate. Naime, mali obveznici fiskalizacije postupak provode putem naplatnih uređaja.

No, najviše su nezadovoljni kako se promjena stope PDV-a u ugostiteljstvu nije odrazila na očekivane rezultate fiskalizacije. Naime, u sklopu poreznih reformi koje provodi ministar Marić s početkom 2017. godine PDV je za ugostitelje narastao s 13 na 25 posto.

Promjena stope PDV-a izazvala je val nezadovoljstva. Ugostitelji su, naime, iskoristili šansu da izbjegnu plaćanje PDV-a propisano zakonom. Počeli su osnivati nove tvrtke, odnosno jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO) kako bi ostali ispod praga za PDV, odnosno kako ne bi bili obveznici PDV-a. Porezna će, vidljivo je iz prezentacije, sada posebno pratiti tko je od ugostitelja osnivao nove JDOO-ove da bi izbjegao plaćanje PDV-a.

U Ministarstvu financija nadaju se kako će povećanjem broja inspektora fiskalizacije ispraviti tu “anomaliju”. Naime, prema novoj sistematizaciji rada predviđeno je 101 radno mjesto za inspektora fiskalizacije, a trenutačno ih ima 93, piše Index.