Ugostitelji mole Stožer “da još jednom razmisli i dopusti ravnopravan rad svima”

Joso Smolić

Na najave ministra unutarnjih poslova i načelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Davora Božinovića, o postupnom popuštanju epidemioloških mjera i prije 1. lipnja, koje bi između ostalog obuhvatile povećanje broja ljudi na okupljanjima sa 25 na 100, otvaranje zatvorenih dijelova restorana te produženje rada ugostiteljskih objekata sa 22 na 23 sata, reagirao je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističući važnost i nužnost horizontalnog otvaranja unutar iste struke, u ovom slučaju kroz otvaranje zatvorenih dijelova svih vrsta ugostiteljskih objekata, a ne samo restorana.

Parcijalnim popuštanjem epidemioloških mjera, restoranima će biti omogućen gotovo pa normalan rad dok će caffe barovi kao dio iste struke i dalje ostati zakinuti i onemogućeni za normalan rad, smatraju u Cehu, prenosi N1

“Apeliramo na izjednačavanju uvjeta rada svih ugostiteljskih objekata. Ako se restoranima omogući zaprimanje gostiju u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, iste uvjete i mogućnosti treba dati i caffe barovima uz sveukupno pridržavanje epidemioloških mjera. Uvjereni smo da i vlasnici caffe barova mogu prilagoditi zatvorene dijelove svojih ugostiteljskih objekata epidemiološkim mjerama u zaštiti očuvanja zdravlja. Stoga, molimo Nacionalni stožer da još jednom razmisli o najavljenim mjerama i dopusti ravnopravan rad svim ugostiteljskim objektima”, istaknuo je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u.

Osim horizontalnog otvaranja, što smatraju ključem ravnopravnosti i jednakosti unutar iste struke, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističe važnost i nužnost nastavka provođenja svih mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova svim ugostiteljima dok god traju ograničenja koja onemogućuju normalan rad te stvaraju pad prihoda. Također, za što brži oporavak i opstojnost ugostiteljstva, Ceh traži smanjenje stope PDV-a od 13% na kavu, tople napitke, vino i pivo te ukidanje poreza na potrošnju.