Udruge uputile apel za ostanak medicinskih sestara u Hrvatskoj

Konferencije za novinare "Zaustavimo odlazak medicinskih sestara i tehničara"

Udruge medicinskih sestara i tehničara u srijedu su uputile apel da se zaustavi odlazak tog kadra u inozemstvo, upozorivši da Hrvatskoj nedostaje više od 10.000 sestara, koje odlaze nezadovoljne uvjetima rada i nepriznavanjem njihovih kvalifikacija u hrvatskom zdravstvu.

Apel su uputile s konferencije za novinare, simbolično nazvane “Glas sestre za boljitak sestrinstva”, uoči Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, kada će organizirati prosvjednu povorku središtem Zagreba.

Sestre nam ne odlaze samo zbog plaća, već zbog iscrpljivanja u bolnicama, u kojima su nevidljive i neprepoznate, istaknula je Ana Ljubas iz Udruge kardioloških medicinskih sestara.

Udruge sestara predlažu izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u hrvatskim bolnicama, bolje uvjete rada, priznavanje njihovih stručnih kvalifikacija i povoljne stambene kredite kako bi mogle zasnovati obitelji u Hrvatskoj.

Predsjednica udruge Jedra, magistra sestrinstva Sandra Karabatić istaknula je kako je u Hrvatskoj imamo preko 10.000 visokoobrazovanih sestara, neke od njih su i s doktoratima, no to hrvatski zdravstveni sustav ne prepoznaje.

“Kronične nezarazne bolesti su vodeći izazov, trebamo motivirane sestre, koje su promotori zdravlja i skrbi za populaciju koja postaje sve starija. Apeliramo da one prestanu biti nevidljivi dio zdravstvenog sustava”, istaknula je Karabatić.

U Hrvatskoj 50 posto manje sestara od prosjeka EU-a

“Hrvatska ima 449 sestara na 100.000 stanovnika, što je 50 posto manje od prosjeka EU-a”, istaknula je Tanja Lupieri iz Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Podsjetila je da su još 1930. sestre bile cijenjene i prepoznate u Hrvatskoj, 1953. godine trebala im je viša stručna sprema, a danas već ima i doktora znanosti na području sestrinstva.

Na konferenciji je iznesen podatak Hrvatske komore medicinskih sestara po kojemu je u zadnjih pet godina 926 sestara i tehničara otišlo iz Hrvatske, a više od 1800 ih je zatražilo potvrde radi odlaska u inozemstvo i stavilo licencu u mirovanje.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na burzi je trenutno 979 sestara, a predstavnice udruga sestara tvrde da sestre u Dalmaciji, primjerice u Dubrovniku, radije konobare nego rade u zdravstvenom sustavu.

Cecilija Rotim iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo upozorava na loš sustav srednjoškolskog obrazovanja medicinskih sestara, koji jedino u Hrvatskoj traje pet godina i potpuno je neprimjeren za nastavak školovanja na visokoobrazovnim ustanovama.

U hrvatskom zdravstvu trenutno radi 39.000 sestara i tehničara, od kojih je njih oko 10.500 završilo dodiplomski ili diplomski studij sestrinstva. Među njima je i 1050 magistara sestrinstva s diplomom, kažu predstavnice sestrinskih udruga koje ovoga tjedna od 7. do 12. svibnja obilježavaju Tjedan sestrinstva.

Međunarodni dan sestrinstva obilježit će u subotu javnozdravstvenim akcijama na Cvjetnom trgu. Istoga dana održat će se prosvjedna povorka medicinskih sestara i tehničara kojom žele upozoriti na probleme poput odlaska na rad u inozemstvo, ukazati na važnost njihove profesije i izboriti se za poboljšanje uvjeta rada i života.