Udruge obilježile 75. obljetnicu oslobođenja Virovitice

Na virovitičkom Gradskom groblju, kraj Spomenika poginulim pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, u subotu je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Virovitice od fašizma.

Virovitica je oslobođena 5. listopada 1944. godine nakon žestokih borbi u kojima je poginulo 36 pripadnika postrojbi Narodno oslobodilačke vojske i 330 neprijateljskih vojnika, rekla je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitice, Vesna Hercigonja. 
Ne smijemo zaboraviti doprinos virovitičkih boraca u oslobođenju zemlje i europskom antifašizmu, kazala je Hercigonja. 
Predsjednik Savjeta za ratne veterane SDP-a, hrvatski branitelj i pukovnik HV-a Vinko Kovačić naveo je da postoji povezanost NOB-a  i Domovinskog rata.

„Legendarni Boško Buha je iz Gradine, sela pored Virovitice, poginuo je kao partizan sa 17 godina. Njegov nećak Nebojša Buha poginuo je kao hrvatski branitelj i vojno redarstvenoj akciji Bljesak. Oni su dokaz da su Virovitičani uvijek na pravoj, pravednoj i pobjedničkoj strani“, rekao je Kovačić.
Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin izjavio je kako se danas može biti ponosan na ‘narod Slavonije koji nije prihvatio ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske i nacifašističku okupaciju i na antifašističke borce iz Slavonije i cijele Hrvatske jer su zemlju oslobodili vlastitim snagama što nije učinila niti jedna okupirana europska zemlja’.

Ta je borba iznjedrila vrijednosti koje su aktualne i danas – sloboda, jednakost, ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda i pravo čovjeka. To su najveće demokratske vrijednost koje jedno društvo može imati. I zato ne smijemo dopusti da nam se povijest ponavlja jer bi cijena ponavljanja prošlosti bila visoka, dodao je.

(Hina)