Udruga Vigilare traži ispriku Josipovića jer je uvrijedio katolike

Udruga Vigilare reagirala je na komentare bivšeg predsjednika Ive Josipovića na Facebooku vezano uz praćenje blagdana Velike Gospe na Hrvatskoj radioteleviziji.

Na svom javnom profilu dr. Ivo Josipović, redoviti profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik političke stranke „Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez”, prenio je komentar Ivice Maštruka u kojem se konstatira: “Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanju religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama.”

Ispod te objave dr. Josipović, odgovarajući na komentar je napisao: “Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.”

U udruzi Vigilare smatraju kako je dr. Josipović javno koristio uvrjedljiv i vulgaran neologizam stavljajući uz riječ ‘katolička’ i pojam ‘džamahirija’, pri čemu potonja označava zločinačke islamističke režime.

Udruga u priopćenju navodi kako najstrože osuđuje mrzilački ton javnih objava bivšeg predsjednika Republike Hrvatske i smatra da je nedopustivo da javni intelektualac, ugledni sveučilišni profesor i predsjednik jedne političke stranke, na ovaj način u javnom diskursu širi protudemokratske poruke, koristi jezik mržnje te vulgarnim i ismijavajućim jezikom potiče na netrpeljivost i diskriminaciju građana katoličke vjeroispovjesti.

Iz udruge Vigilare navode kako ih posebno zabrinjava društvena i kulturna klima u kojoj se smatra dopuštenim, pa čak i dobrodošlim, nastupati s pozicije predrasuda prema kulturnom i vjerskom identitetu hrvatskog naroda.

U vremenu dok svaka skupina i subkultura traži svoju posebnu zakonsku zaštitu i društvenu prepoznatljivost, čini se da samo katolički identitet i kultura smiju biti ismijavani i ponižavani. Dr. Ivo Josipović svojim je izjavama uvrijedio veliku većinu hrvatskih građana i pretplatnika Hrvatske radiotelevizije koji smatraju prikladnim da, u državi s većinskim katoličkim stanovništvom, jedan od najvećih katoličkih blagdana bude prikladno popraćen, poručili su.

Zbog svega ovoga udruga Vigilare zahtjeva javnu ispriku dr. Josipovića te javnu izjavu Pravnog fakulteta kojom se ograđuje od njegovih izjava. U slučaju izostanka javne isprike (što bi nažalost potvrdilo protukatolički stav, kako dr. Josipovića, tako i institucija s kojima je povezan), Udruga Vigilare će sa svojim pravnim timom preispitati postoje li elementi kaznenog djela korištenja govora mržnje i poticanja na diskriminaciju, te će u skladu s time poduzeti i odgovarajuće pravne mjere, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Vigilare dr. Vice John Batarelo.