Udruga PINK LIFE najavljuje obilježavanje Međunarodnog dana narcisa

Međunarodni Dan Narcisa poseban je dan posvećen oboljelima od raka, a narcise simboliziraju proljeće i buđenje nove nade.

Ove subote, 24. ožujka 2018. na Cvjetnom trgu Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Međunarodni Dan Narcisa. Podjela narcisa održat će se na 14 lokacija u Zagrebu, s time da će se centralna akcija održati na Cvjetnom trgu, od 10 do 14 sati.

Ova akcija se održava s ciljem pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Članice Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te oboljele žene, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji koja se održava uz podršku Hrvatske liječničke komore.

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je pitanje izražavanje podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade. U svijetu su narcise poznate kao simbol nade za oboljele od raka, iz razloga što svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simboliziraju nadu u ozdravljenje. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira se građane o odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja, te o najboljim oblicima liječenja. Udruga P.I.N.K. Life u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Daffodil day-a, akcijom na Cvjetnom trgu i 14 drugih lokacija u Zagrebu. Na Cvjetnom trgu Udruzi će se pridružiti i dječji vrtić Trnjanska Savica, te će djeca i njihovi roditelji dijeliti sadnice narcisa u teglicama koje su sami izradili, kako bi promovirali zdravlje od najranije dobi.