Udruga obitelji nestalih traži “ravnopravan tretman žrtava”

Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s teritorija bivše Jugoslavije pozdravila je u ponedjeljak namjeru srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se sastane s predstavnicima udruga nestalih Hrvata, zatraživši istodobno ravnopravan tretman svih žrtava.

“U ime obitelji srpskih žrtava tražimo da predsjednik Srbije primi i izaslanstvo srpske koordinacije zajedno s udrugama iz Hrvatske, kako bi u otvorenom i iskrenom razgovoru pokušali napraviti pomak u rješavanju ovog bolnog pitanja”, naglašeno je u priopćenju u povodu susreta između Vučića i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Navodeći da je predsjedniku Srbije u posljednje tri godine “poslala više molbi za prijem”, ali on “nije našao vremena da ih primi”, Koordinancija srpskih udruga priopćila je da se zalaže “za ravnopravan tretman svih žrtava”.

Ocjena Koordinacije srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih je kako “nema rješavanja pitanja nestalih bez iskrenog pristupa tom problemu”, ukazujući kako “iz nerazumljivih razloga” već 22 godine nije ekshumirano više od stotinu poznatih grobnih mjesta Srba iz Hrvatske.

Srbijanski predsjednik kazao je nakon razgovora s hrvatskom predsjednicom kako će “učiniti sve što može” da pomogne u pronalaženju nestalih osoba.