Udruga Kolibrići: Nezadovoljni smo inicijativom Ministarstva zdravstva; oboljelima hitno treba pomoć

Roditelji vitalno ugrožene djece okupljeni u udruzi “Kolibrići” u subotu su uputili otvoreno pismo Vladi RH u kojem su iskazali nezadovoljstvo inicijativom Ministarstva zdravstva za pokretanje aktivnosti vezanih za prikupljanje financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a te odnosom Vlade i njenih ministara prema oboljelima.

U pismu ističu kako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna, ali i ocjenjuju neprihvatljivim prijedlog da se novac za lijekove osigurava uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun proračuna s posebnim pozivom na broj.

“Smatramo da je Vlada ovime odbacila odgovornost i obavezu financiranja liječenja vlastitih građana koji, kao i većina, plaćaju sve svoje obaveze državi u vidu različitih poreza i davanja, a ta sredstva se usmjeravaju u druge svrhe. Ne možemo prihvatiti da su životi teško oboljelih manje važni od novih automobila, mobitela, aviona i svih drugih potrošača za koje se pronašao način financiranja iz državnog proračuna. U taj proračun otišli su i naši novci – mi, dakle, umjesto da smo 100, 1000 ili 10 000 kuna sačuvali za lijek svojoj djeci i obitelji, moći ćemo ih gledati u obliku najnovijeg modela mobitela na vašem uhu. S druge strane, našim sugrađanima prebacujete svoju odgovornost i namećete osjećaj krivnje da uplate još novca za oboljele. Vrlo dobro ste svjesni činjenice da će i oni koji jedva preživljavaju od 1. do 1. oduzeti sebi od usta kako bi pomogli osobama u nevolji, jer se nebrojeno puta dokazalo da kad država nema razumijevanja, građani imaju srca”, stoji u pismu.

Iz Udruge Kolibrići pitaju se i kako je moguće da ministar Kujundžić daje obećanje da će Vlada sudjelovati u jednakom iznosu, a ministar Marić ga demantira. Oboljeli trebaju lijek odmah, neće dočekati dok se pojedini ministri usuglase koliko im vrijede životi osoba na listi, poručuju.

“Ukoliko u najkraćem mogućem roku ne pronađete prikladno rješenje financiranja lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti, a inicijativa Ministarstva zdravstva koju ste jučer prihvatili to nije, svim oboljelima oduzimate priliku za boljim životom ili životom uopće. Za kraj obraćam vam se kao roditelj roditelju, znate li da naša djeca žele samo jedno – živjeti”, stoji u pismu Kolibrića članovima Vlade koje je potpisala predsjednica udruge Ana Alapić.