Udruga Franak diže novu tužbu

Izvor: N1

Udruga Franak najavljuje novu tužbu.

“Udruga Franak već je izvještavala javnost o tome da u Francuskoj postoje presude o nepoštenosti CHF ugovora o kreditu te da je državni odvjetnik pokrenuo i kazneni progon banke koja je te kredite ugovarala. Sada imamo i prijevod jedne presude te prijevod izvještaja o kaznenom progonu, koje dijelimo ukratko i s hrvatskom javnošću.

Tako je francuski Kasacijski sud, koji je u rangu našega Vrhovnog suda, 29. ožujka 2017. poništio presudu Žalbenoga suda koji nije prihvatio žalbu potrošača tužitelja protiv presude kojom je na prvome stupnju francuska banka BNP oslobođena odgovornosti za nepošteno ugovaranje valutne klauzule CHF.

Kasacijski sud utvrdio je sljedeće:

1. Ukinuo je i poništio dijelove presude Žalbenoga suda u Douaiu te je vratio predmet na ponovno odlučivanje.

2. Žalbeni sud nije postupio zakonito jer nije utvrdio sljedeće činjenice:

– kao prvo, je li BNP pozajmio franke za isplatu kredita potrošaču tužitelju

– kao drugo, sud se ne smije ograničiti na običnu tvrdnju o pokriću kredita bez dokaza, kao što se ograničio Žalbeni sud

– kao treće, sud je bio dužan ispitati nepoštenost odredbe o valutnoj klauzuli CHF, što je Žalbeni sud propustio učiniti u smislu ispitivanja je li BNP upozorio potrošača na rizike.

3. Žalbeni sud nije postupio zakonito odbijajući zahtjev za naknadu štete i vraćanje plaćenih kamata te naknade za konverziju i mjenjačkih troškova, jer:

– kao prvo, žalbeni sud je smatrao da ocjena roka otplate u odnosu na prezaduženost potrošača u budućnosti nije važna, i da kreditna sposobnost potrošača ostaje nepromijenjena bez obzira na povećanje tečaja

– kao drugo, nije ispitao mogu li utvrđeni iznosi anuiteta dovesti do neograničenog povećanja glavnice nakon što istekne početni rok otplate kredita od 5 godina

– kao treće, u složenom kreditu kao što je odnosni CHF kredit, vjerovnik mora osim predočavanja funkcioniranja kredita upozoriti dužnika na posebne rizike, pa kada se analizira simulacija koju je BNP predočio dužniku očigledno je da nije ukazano na te posebne rizike, dok je Žalbeni sud utvrdio da je BNP ispunio sve svoje vjerovničke obveze.

Presuda francuskog Kasacijskog suda u duhu je presude Ustavnoga suda RH kojom je naložena ponovna revizija u kolektivnom procesu u Republici Hrvatskoj te je isto tako i u duhu nedavne presude Suda EU C-186/16, o kojoj je Udruga Franak već izvijestila javnost.

Ono što je drugačije u odnosu na Republiku Hrvatsku jest činjenica da je francusko Državno odvjetništvo nakon presude Kasacijskog suda, 4. travnja 2017. pokrenulo kazneni postupak protiv banke BNP zbog zavaravajuće poslovne prakse kod stavljanja na tržište toksičnih CHF kredita koje je podiglo 4.600 francuskih državljana.

Na temelju aktualne situacije u Francuskoj svi oštećenici dobili su pravo na odštetu te se očekuje i pokretanje kaznenog sudskog postupka.

Zaključujemo sljedeće!

Očigledno je nakon opisanih aktualnih sudskih događanja u Francuskoj, nakon prvostupanjske presude iz lipnja za ništetnost CHF kredita u Ljubljani, nakon lipanjskoga poništenja prvostupanjske oslobađajuće presude od strane Višega suda u Mariboru, nakon presude Ustavnoga suda RH da se revizija u „slučaju franak“ mora ponoviti te konačno nakon maestralne presude Suda EU u rumunjskom slučaju C-186/16, da je kreditima s valutnom klauzulom CHF u Europskoj uniji odzvonilo te da će sve banke koje su ugovarale takve toksične kredite bez upozorenja na rizike i posljedice, na kraju morati obeštetiti sve oštećene potrošače. U Francuskoj će banka BNP zbog toga i kazneno odgovarati.

Udruga Franak kazneno je prijavila svih 8 banaka koje su ugovarale CHF kredite DORH-u još polovicom 2015. te bivšeg i sadašnjeg guvernera HNB-a zbog nečinjenja, ali do današnjeg dana kazneni postupak nije pokrenut.

Očekujemo uskoro novu reviziju Vrhovnoga suda RH, ali očekujemo i odluku DORH-a o pokretanju kaznenog postupka protiv 8 prijavljenih banaka, kao i bivšeg guvernera HNB-a Rohatinskog te sadašnjeg guvernera Vujčića.

Na potezu su Vrhovni sud RH i DORH!

Građani su svoju dužnost na sudovima te dužnost prijave kaznenih djela izvršili!”, stoji u priopćenju Udruge Franak.