Udruga „Bauern helfen Bauern“ će graditi 50 drvenih kuća, riječ je o projektu „Kuća nade“

Izvor: Portal 53

U Maloj vijećnici privremenih prostorija petrinjske gradske uprave u Hanžekovoj 19, potpisan je Sporazum o suradnji u provedbi aktivnosti na osiguranju privremenog smještaja stradalnicima u potresu na području Petrinje. Riječ je o projektu Kuća nade u sklopu kojeg će našim sugrađanima za potrebe privremenog smještaja biti izgrađeno 50 drvenih kuća od čega će Grad Petrinja financirati izgradnju temelja, dok će Udruga „Bauern helfen Bauern Salzburg“ financirati izgradnju drvenih kuća.

Doraja Eberle, predstavnica Udruge „Bauern helfen Bauern“, zahvalila se svim donatorima koji su prepoznali važnost ove priče. „Želim još jednom istaknuti kako su ovo sve privatne donacije, moja obitelj i prijatelji. Moram također istaknuti da svaka ova kuća, svaka ova donacija ima svog privatnog donatora. Kada oni vide da je to zaista iskorišteno kako treba, ja vam garantiram da će oni i dalje pomoći svakoj obitelji na način kako je to moguće“, istaknula je Eberle.

Svjesna je da će na ovom putu biti problema, no sigurna je kako će uspjeti izgraditi 50 drvenih kuća. „Meni je jako bitno kao predsjednici ove Udruge, da mi oslobodimo gradonačelnika tog silnog tereta, nećemo svaki tjedan dolaziti k vama da rješavamo probleme i dovoljno će nam biti da vi imenujete jednu osobu iz vašeg tima koja će s nama komunicirati da mi možemo sve iz Sporazuma ispuniti. Vidimo da je potreba beskrajno velika i ne vidim početak ni kraj ovome svemu. Mi ćemo biti jedna puzzla u ovom čitavom projektu kako bi ovaj grad ponovno dobio svoje dostojanstvo koje zaslužuje“, dodala je Eberle.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović se zahvalio prijateljima iz Austrije na humanosti. „U ime svih ljudi koji su u ovoj katastrofi proživjeli teške trenutke života, mogu sa velikim zadovoljstvo reći hvala. Moje poštovanje u ime svih građana Petrinje. Ovo je događaj koji ima humanitarni karakter, karakter koji ne ide od jučer. To je ogromna ljudska i prirodna te dostojanstvena priča koja daje ovdje podršku za opstanak stanovništva“, rekao je Dumbović te dodaje kako će ovaj potpisani Sporazum biti garancija te daje veliku poruku trajne vrijednosti.

Prvih 10 drvenih kuća je već izgrađen, a oba potpisnika ovog Sporazuma vjeruju kako ovo nije kraj uspješne suradnje.