Učitelje udaraju po džepu: Ostaju bez kune po kilometru

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Učiteljima i profesorima koji žive u jednom, a na posao putuju u drugi grad, općinu ili županiju više se neće isplaćivati kuna za prijeđeni kilometar ako na relaciji kojom putuju na posao postoji mjesni ili međumjesni javni prijevoz. Za godišnji pokaz će im novac biti isplaćen, pa bi situacija bila jednostavna i pravedna da većini odgovara vozni re

Za godišnji pokaz će im novac biti isplaćen, pa bi situacija bila jednostavna i pravedna da većini odgovara vozni red javnog prijevoza.

Bez isplaćene kune za prijeđeni kilometar profesori ostaju i u onom trenutku kada vozni red uopće ne odgovara početku radnog vremena. Hoće li kasniti na nastavu ili pak satima čekati autobus za povratak kući, čini se, nikoga ne zanima.

U škole su proslijedili i izjavu koju profesori moraju potpisati i opisati kako dolaze na posao. Navedena odluka način je na koji u Ministarstvu obrazovanja tumače odredbe temeljnog kolektivnog ugovora, a takav naputak 25. siječnja odaslali su na adrese osnovnih, srednjih škola i predstavnicima učeničkih domova, piše Večernji list.

Stav Ministarstva je da se organizirani javni prijevoz smatra prijevozom koji postoji na određenoj relaciji, neovisno o tome omogućuje li zaposleniku redoviti dolazak i povratak s posla. Dakle, u slučaju da postojeća linija ne omogućuje zaposleniku redoviti dolazak na posao, zaposleniku se ne isplaćuje naknada od kune po kilometru, piše u službenom dopisu.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja stvara nered i konfuziju po pitanju primjene odredaba o naknadi troškova prijevoza u sustavu obrazovanja, tim više jer daju mišljenja koja su u očitoj suprotnosti s važećim odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora. Ovakav postupak nedopustiv je jer nitko osim Povjerenstva za tumačenje odredaba TKU-a nema pravo jednostrano davati predmetna tumačenje”, ističu predstavnici sindikata.