Učenici i profesori pulske Gimnazije koji su se vratili iz Venecije moraju preventivno u kućnu izolaciju

Učenici pulske Gimnazije koji su u subotu bili na kranevalu u Veneciji, ostat će dva tjedna u kućnoj izolaciji, potvrdio je u ponedjeljak ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić.

Ravnatelj Zoričić rekao je da je škola sinoć oko ponoći dobila takav naputak od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo budući da su talijanske regije Lombardia i Veneto proglašene “područjem rizika za zarazu koronavirusom”. 

“To znači”, dodao je, “da 42 djece i četiri profesora koji su se vratili s izleta iz Venecije trebaju ostati 14 dana kod kuće u izolaciji”.

“Nakon primitka te poruke odmah smo javili učenicima i profesorima da ostanu kući, a ako su bili u kontaktu s nekim da i oni ostanu kod kuće. Napravili smo sve moguće što je bilo u našoj moći i sada ćemo vidjeti kakva će biti situacija tijekom dana odnosno što kažu iz Županije, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo”, rekao je Zoričić.

Dr. Valić: Kućna izolacija znači – ne izlaziti iz kuće

Dodao je i kako je izlet prošao u redu i da nitko ni u Italiji niti na granici nije spominjao nikakve moguće probleme.

“Prošli su sve granice, nitko im nije ništa rekao, pustili su ih bez problema. Nisu jedini koji su išli na karneval, bilo je još autobusa iz drugih krajeva Hrvatske i to, ne samo drugih škola, nego i ostalih građana što je po meni još veći problem”, rekao je.

Prema novim uputama Službe za epidemiologiju HZJZ-a, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusa pa učenici i profesori koji su bili ondje na izletu trebaju ostati dva tjedna u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

“Kućna izolacija znači – ne izlaziti iz kuće, a ne samo ne ići u školu”, poručila je voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Jasna Valić.

(Hina)