Ublažene mjere u domovima za starije i nemoćne

Romana Galić, pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom/HRT

Od 30. siječnja, zbog povoljnije epidemiološke situacije, mjere u domovima za starije i nemoćne su se ublažile te korisnici mogu primati posjete, a korisnici koji su 2 puta cijepljeni, a prošlo je od toga 14 dana i oni koji su preboljeli COVID-19 mogu izlaziti iz domova, rekla je Romana Galić, pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Istaknula je kako je u 11 zagrebačkih domova preko 900 štićenika i 400 djelatnika preboljelo COVID-19, tako da je epidemiološka slika trenutno dobra.

– Zainteresiranost za cijepljenje je oko 80 posto. Do sada je 1600 štićenika primilo dvije doze cjepiva, naglasila je.

Korisnici domova su ublažavanje mjera prihvatili s velikim olakšanjem i jako su sretni isto kao i njihove obitelji.

– Treba im odati priznanje da su izdržali sve ove mjesece kada nisu mogli izlaziti iz domova i viđati se sa svojim najmilijima, ali moram pohvaliti i sve djelatnike koji su bili toliko brižni, istaknula je Galić.

Iz Doma za starije i nemoćne osobe Sveta Ana, javila se u emisiju i ravnateljica Karolina Martinuš i rekla je kako su štićenici s olakšanjem dočekali popuštanje mjera u domovima.

– Od 500 korisnika 50 posto ih se dobrovoljno cijepilo i 70 ljudi je preboljelo COVID-19, tako da 210 korisnika ima slobodu kretanja izvan ustanove, rekla je ravnateljica.

Pročelnica Galić je naglasila kako su cijelo ovo vrijeme kada su mjere bile pooštrene, štićenici imali psihološku pomoć, ali i puno aktivnosti koje su mogli upražnjavati u domovima, ali uz epidemiološke mjere.

Unutar domova ima i teško pokretnih i nepokretnih te su oni iziskivali dodatne mjere zato što su osjetljiviji na virus.

– Nakon potresa svi su domovi u Zagrebu ostali u dobrom stanju, ali smo primili u naše domove štićenike iz krajeva koji su lošije prošli, rekla je.