Ubijen slovački istraživački novinar Jan Kačiek

Twitter

Slovački istraživački novinar Jan Kučiak (27) ubijen je proteklog vikenda u obiteljskoj kući u naselju Velka Maca, 65 kilometara istočno od Bratislave. Pronađen je mrtav zajedno sa svojom djevojkom.

Novinar je ubijen vjerojatno je zbog svojeg posla, objavila je slovačka policija.

Kučiak je pisao za portal Aktuality.sk o prijevarama u koje su često bili upleteni poslovni ljudi povezani s vladajućom strankom i drugim političarima.

Izdavač portala Axel Springer osudio je ubojstvo svojeg novinara, a slovački čelnici obećali su da će odgovorne privesti pravdi. Na osnovi dostupnih informacija čini se najvjerojatnije da je motiv povezan s istraživačkim radom novinara, rekao je glavni ravnatelj slovačke policije Tibor Gašpar u izjavi za novinare.

Kučiakova posljednja priča objavljena 9. veljače bavila se sumnjivim transakcijama tvrtki povezanih s poslovnim čovjekom Marianom Kočnerom, a odnosile su se na luksuzni stambeni kompleks u Bratislavi koji se prošle godine našao u središtu političkog skandala. Kočner jučer nije bio dostupan za komentar.

Moramo pronaći one koji su to učinili što je moguće prije i osigurati sigurnost svih novinara, koristeći sva sredstva s kojima raspolažemo, priopćio je predsjednik Andrej Kiska.

Premijer Robert Fico sazvao je izvanredni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Kalinakom, glavnim državnim odvjetnikom, glavnim ravnateljem policije i ravnateljem obavještajne službe. Ako se dokaže da je ubojstvo istraživačkog novinara povezano s njegovim poslom, to bi bio nezapamćen napad na slobodu govora i demokracije u Slovačkoj, priopćio je Fico.