U2 održao veliki koncert u Londonu uoči dodjele nagrada MTV

Foto: Hina

Irska skupina U2 održala je u subotu navečer veliki besplatni koncert na Trafalgar Squareu u Londonu, uoči svečane dodjele glazbenih nagrada MTV Europe.

Subotnja izvedba bila je spoj novih i klasičnih naslova irskih rokera kao što je skladba “Beautiful Day” kojom su najavili nedjeljnu svečanost na kojoj će se okititi uglednim priznanjem “MTV Globl Icon” za više od 40 godina karijere u glazbenoj industriji.

Pjevač Bono u nastup je ubacio aktualnosti i aktivizam kojim se proslavio koliko i svojom glazbom pozivajući  fanove da visoko u zrak podignu transparente koje su ponijeli na koncert.

“Manifestacije u konačnici djeluju, one pokreću stvari, polako, ali sigurno”, doviknuo je Bono publici koja je ulaznice dobila besplatno na natječaju što ga je organizirao kanal MTV.

Riječi Martina Luthera Kinga bile su projicirane na divovskom ekranu, a Bono je progovorio i o spolnoj ravnopravnosti.

Skupina je odala počast žrtvama samoubilačkog napada počinjenog u svibnju u Manchesteru u koncertnoj dvorani, u kojem su 22 osobe ubijene.

Irski roker među mnoštvo je bacio zastavu svoje zemlje, ali je istodobno pozdravio London “kao prijestolnicu svijeta”.

“Potrebni smo jedni drugima i više je onoga što nas povezuje nego razdvaja”, rekao je obraćajući se londonskom gradonačelniku Sakiqu Khanu koji je održao uvodnu riječ prije koncerta.

Nakon nastupa U2 slijedio je DJ David Guetta koji će također nastupiti na sceni dodjele MTV Awardsa.

Spektakl u nedjelju navečer vodit će britanska pjevačica Rita Ora i bit će to veliki povratak ceremonije dodjele nagrada u Londonu prvi put nakon 1996. godine. (Hina)