U zatvor na godinu dana: Otac nije plaćao alimentaciju za sina iako je imao plaću od 1000 eura

Protiv oca koji godinama nije plaćao alimentaciju za svojeg sina, tvreći kako je bio bez posla te da plaća koju zaradi nije mu dovoljna za pokrit sve dugove, Županijski sud u Varaždinu osudio ga na godinu dana zatvora.

Još 2013. godine sud je ovog 30-godišnjeg oca iz okolice Koprivnice osudio na uvjetnu kaznu zatvora uz uvjet da za svoje dijete plati zaostali rate alimentacije u iznosu nešto manjem od 5000 kuna te da nastavi redovito plaćati mjesečni iznos od 600 kuna.

Ovu kaznu otac ‘neplatiša’ nije podmirio, a nije nastavio ni plaćati alimentaciju za svojeg sina stoga mu je uvjetna kazna opozvana, a na Općinskom sudu u Koprivnici određen mu je jednogodišnji zatvor, u skladu s člankom 172. Kaznenog zakona koji predviđa zatvor do tri godine onome tko ne uzdržava dijete koje je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima određenim ovršnom ispravom, piše Podravski.hr.

Otac se žalio na presudu pozivajući se na pogrešno utvrđeno činjenično stanje te je tražio da se sve vrati na ponovno odlučivanje, no vijeće za mladež varaždinskog Županijskog suda samo je potvrdilo presudu s koprivničkog Općinskog suda. Svoje neplaćanje obrazložio je činjenicom da se tek 2016. godine zaposlio, i to u Njemačkoj, te da zarađuje tek minimalnu plaću, da mora uzdržavati i sebe, a ima i neki drugi osobni dug koji je morao vraćati.