U zaseoku Čorci otkriven spomenik ubijenim civilnim žrtvama Domovinskog rata

Izvor: LO

Općina Vrhovine, zaseok Čorci pamti tešku golgotu tamošnjih stanovnika na samom početku Domovinskog rata.

U velikosrpskim zahvatima ubijeno je 1991. godine devetero žitelja. Jedini krimen žrtava bio je što su bili civili hrvatske nacionalnosti, a selo je tada do temelja opljačkano i srušeno. Za ovaj ratni zločin zakonski je odgovarao jedan počinitelj, dok su ostali i danas nedostupni hrvatskom pravosuđu.

U čast i na spomen civilnim žrtvama ovoga zločina danas je u Čorcima otkriveno spomen obilježje. Spomenik s devet imena ubijenih otkrili su članovi obitelji nedužnih žrtava i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Vijence su na spomenik položili ministar Tomo Medved, župan Ernest Petry, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac i načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić.

Svijeće se zapalili i članovi obitelji poginulih, predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Vrhovina i Otočca. U svojem je govoru Dražen Kostelac, predsjednik GO UHDDR-a Otočac i jedan od inicijatora ove spomen-akcije istaknuo imena žrtava: Stjepan Čorak (57), Kata Čorak (51), Vladimir Čorak (52), Slavko Čorak (61), Martin Čorak (52), Mate Čorak (51), Zorka Čorak (80), Ljubica Čorak (69) i Marija Čorak (58). Na početku napada na ovo selo Martićevi policajci najprije su koristili minobacače i tada su poginule tri mještanke. Kada su se uvjerili da opkoljeni mještani nemaju nikakvo naoružanje pokupili su šestero starijih ljudi i odvezli ih na likvidaciju na lokalitet Homoljac u NP Plitvička jezera. Njihova tijela su pukim slučajem otkrili Plitvički čuvari prirode 2002. godine.

Nazočnima se obratio i Joso Brajković koji je na početku rata obnašao dužnost predsjednika Izvršnog vijeća Općine Otočac. Brajković je uz mnoštvo materijala i podataka definirao prijetvornu ulogu tzv. JNA koja je na početku rata štitila paravojne skupine, dajući im naoružanje, streljivo i vojnu opremu, a nerijetko i informacije s terena. Iz tih vremena Brajković se prisjetio anegdote iz razgovora otočkog svećenika vlč. Vlladimira Pezelja i njegovog pravoslavnog kolege paroha Miloša. Miloš je tada dao prijedlog da oni kao svećenici obiđu „svako svoje“ i uvjere ih da prestanu pucati. Na to mu je vlč. Vladimir Pezelj odgovorio: „Moji bi možda i pucali, ali nemaju iz čega!“

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved je nekoliko puta tijekom govora govorio o civilnim žrtvama rata.

-Pozdravljam vas u ime našeg premijera Andreja Plenkovića i u svoje osobno. Svako tko zna što se prije 32 godine dogodilo ovdje u Čorcima osjeća tugu i bol za svakim izgubljenim životom. Te su žrtve prošle neshvatljive torture samo zato jer su bili Hrvati. Želim iskazati zahvalu Draženu Kostelcu i svima koji su potaknuli ostvarivanje ove ideje i otimanja zaboravu ove ratne strahote. Ovo spomen-obilježje jedno je od mnogih podignutih civilnim žrtvama i trajni podsjetnik na besmislenost zločina nad civilnim stanovništvom u Domovinskom ratu. Svi ovi civili ubijeni su u jesen 1991. godine u zaseoku Čorci. Imena žrtava su podsjetnik svima koji se ovdje zateknu. Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Ovamo najviše dolazi rodbina žrtava, ali vjerujem da će ubuduće u zaseok Čorci dolaziti mnogi i odavati počast ubijenim žrtvama. Ovdje treba dolaziti što više ljudi, s jasnim ciljem: pokloniti se ovim nedužnim žrtvama. Ovamo trebaju doći i oni koji ne znaju povijesne istine i činjenice o stvaranju Hrvatske.

Postoje neki koji to znaju, ali su zaboravili. Njima je poziv da dođu i podsjete se da nam sloboda nije darovana, već je vrlo skupo plaćena krvlju naših branitelja i civila. Neka pročitaju ova imena i nastoje zadržati našu kolektivnu memoriju i svijest o istini. Naša sloboda ima tisuće upisanih imena branitelja i civilnih žrtava. Od Široke Kule, preko Saborskog do Vukovara. Pripadam privilegiranoj generaciji koja je imala priliku stvarati svoju neovisnu Domovinu. Hrabrost naših branitelja i njihova žrtva svakodnevna su nam inspiracija u obavljanju naših izazovnih zadaća, istaknuo je ministar Tomo Medved i dobio pljesak okupljenog mnoštva.

Molitve na komemoraciji je predvodio otočki kateheta don Goran Antunović.

L.O.