Povezite se

Poljoprivreda

U Zagrebu održane javne konzultacije o prvom nacrtu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja

Objavljeno

-

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u zagrebačkom hotelu International četvrte po redu javne konzultacije pod nazivom ,,Strateška vizija razvoja poljoprivrede Republike Hrvatske nakon 2020.“ na kojima su poljoprivrednicima i svim dionicima predstavljeni prvi nacrt Strateške vizije te proces izrade strategije, plan provedbe i sektorske analize znanstvenih institucija.

Izrada sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja se temelji na provedbi dubinske analize dostupnih podataka i procjeni uspješnosti dosadašnje politike te uključenosti svih dionika u svaku fazu projekta. Rezultati analize, odnosno dijagnostičko izvješće, predstavljeno je udrugama proizvođača i ostalim dionicima u srpnju 2019. godine u Ministarstvu poljoprivrede, a javne konzultacije se održavaju u Pazinu, Dugopolju, Zagrebu i Osijeku.

Dubinska analiza, odnosno dijagnostičko izvješće je nastalo sveobuhvatnom analizom sektorskih podataka, kao i ključnih vanjskih čimbenika koji direktno ili indirektno utječu na poljoprivredu, ruralni prostor i akvakulturu. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, ribari, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Ministarstvo je u proces izrade strateških dokumenata angažiralo vanjske i domaće stručnjake koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne i ribarstvene politike EU, ali i one izvan EU. Na desetak radionica, organiziranih u Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku i Zagrebu, sudjelovao je veliki broj poljoprivrednika i ribara koji su iznijeli svoja mišljenja i stavove o  stanju u hrvatskoj poljoprivredi i ribarstva, a provedena je i web anketa. Ministarstvo poljoprivrede je na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslalo 174.460 pisama s osnovnim informacijama o projektu i poziv na aktivno uključivanje. Povratne informacije prikupljene na ovaj način ugrađene su u dokumente koje smo do sada izradili te će poslužiti za izradu konačne Strategije.

„Ne želimo dokument koji neće imati veze sa stvarnim životom i koji neće odgovarati na osnovne potrebe hrvatskih proizvođača hrane. Strategiju poljoprivrede radimo kako bismo identificirali prednosti i potencijale koje hrvatska poljoprivreda ima u odnosu na naše konkurente te da bismo odredili smjer u kom trebamo ići, kao i korake koje moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Odradili smo najveći dio analitičkog posla pa trenutno sve prikupljene podatke i informacije pretvaramo u smjernice za buduće djelovanje. Stavili smo fokus na specifične hrvatske potrebe odnosno definirali naše prioritete, koje ćemo zatim ugrađivati u novi europski koncept. Prioritet hrvatskog predsjedanja bit će svakako rasprava o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike koja doživljava strukturne promjene.“ – najavila je ministrica Vučković pri otvaranju javnih konzultacija u Zagrebu.

S izradom analitičkih dokumenata završena je prva faza projekta. Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji sa Svjetskom bankom do kraja godine izraditi Stratešku viziju za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata. “Uzimajući u obzir važnost poljoprivrede i poljoprivredno-prehrambenog sektora za hrvatsko gospodarstvo, prošle godine je pokrenuta izrada strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja utemeljena na sveobuhvatnoj analizi glavnih sektora i u suradnji s dionicima, s onima koji žive od poljoprivrede“ – istaknula je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku. „Ovako zamišljena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja poslužit će Ministarstvu poljoprivrede kao podloga za izradu Nacionalnog strateškog plana za programsko razdoblje 2021.-2027. u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU-a.“

Poljoprivreda

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na 10. obljetnici Hrvatske poljoprivredne komore

Published

on

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede

Hrvatska poljoprivredna komora održala je danas, četvrtak 5. proisnca 2019.  u okviru sajma CROAGRO svečanost povodom 10 godina rada središnje institucije koja okuplja sve hrvatske poljoprivrednike. Svečanost je okupila vodeće predstavnike institucija, udruga i poslovnih partnera HPK.

Svečanosti je nazočio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je tom prigodom istaknuo važnu ulogu komore u zastupanju interesa hrvatskih poljoprivrednika, prije svega OPG-a.

Podsjetivši na dostignuća koja je komora ostvarila u svom radu naglasio je potrebu za kvalitetnim strateškim okvirom u budućem razdoblju, a koju će hrvatski poljoprivrednici dobiti kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja na kojoj resorno ministarstvo radi, zajedno s sektorskim partnerima. Pozvao je na nužnost zajedničkog djelovanja HPK, HGK i ostalih predstavnika poljoprivrednika kako bi se na što bolje način iskoristila buduća nacionalna i EU sredstva u poljoprivredi, a u funkciji pametne i održive poljoprivrede te izvrsnosti poljoprivrednih proizvoda.

Na kraju je podsjetio kako će se RH zalagati i dalje za što veći EU proračun u poljoprivredi, a kroz predsjedanje Vijećem EU posebno naglasiti teme obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, mladih poljoprivrednika, biogospodarstva, te inovacija u poljoprivredi.

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić rekao je kako je prvih dvadeset godina najteže. Potrebno je vrijeme da ljudi ozbiljno prihvate instituciju, a HPK se već dokazala ako ozbiljna institucija.

Tijekom svečanosti gostima su se obratili i dosadašnji predsjednici HPK Darko Grivičić, Frane Ivković i Mato Brlošić. Njima su uručene posebne plakete za doprinos razvoju i rastu Hrvatske poljoprivredne komore.

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Na ZV-u otvoreni sajmovi CroAGRO, K(r)onoplja organica, APItera i mystic

Published

on

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u četvrtak su otvoreni međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAGRO te sajmovi hrane i zdravog življenja “K(r)onoplja organica”, “APItera” i “mystic”, na kojima se predstavlja 460 izlagača iz 28 zemalja. 

Otvarajući sajmove zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva te da je raduje ih povratak poljoprivrednog sajmovanja u glavni hrvatski grad.

“Za Zagreb, poljoprivreda je od strateške važnosti, posebice lokalna proizvodnja hrane”, kazala je Majić, napomenuvši da je Zagreb generator gospodarskog razvoja, pa tako i poljoprivrede.

“Nastojimo poljoprivrednu djelatnost integrirati u ukupnu ponudu i ukupno gospodarstvo grada, i u tom smislu smo uspješni”, ustvrdila je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je prvi stup politike ministarstva postizanje veće konkurentnosti u međunarodnom okruženju, a drugi stup je generacijska obnova ruralnog prostora.

Uoči predsjedanja Hrvatske EU-om, a budući da još nije ispregovaran idući višegodišnji financijski okvir te s obzirom na izazove koji još predstoje u tom području, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada zalažu se za održavanje EU proračuna za poljoprivredu i ribarstvo najmanje na razini na kojoj je u aktualnoj sedmogodišnjoj financijskoj perspektivi (2014-2020.).

“Svjesni smo da u sektoru ima brojnih izazova, da postoje tržišni potresi, ali smo u ove tri godine pokazali da znamo reagirati u slučaju potrebe”, izjavila je. Rekla je i kako će izravnih plaćanja i dalje biti te će se boriti da ona budu još i veća, no naglasila je važnost korištenja sredstava za inovacije i investicije

CroAGRO je novi sajamski projekt ZV-a, a okupio je više od 180 izlagača iz 26 zemalja.

Sa ZV-a ističu kako je ovo veliki povratak poljoprivrednog sajmovanja u Zagreb, kojim ZV u partnerskoj suradnji s Gospodarskim listom želi postaviti najviše standarde i učiniti da ova manifestacija bude najznačajniji poljoprivredni događaj u Hrvatskoj.

Na sajmu će se tako predstaviti moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji.

Brojne prednosti nastupa i predstavljanja svojih roba i usluga na sajmu CroAGRO prepoznale su i najznačajnije kompanije i proizvođači iz poljoprivrednog sektora. Izložit će tvrtke koje u svom asortimanu imaju kompletnu poljoprivrednu proizvodnju.

Prateći program sajma je raspoređen kroz tematske dane – Dan stočarstva, Dan biljne proizvodnje i Dan mehanizacije.

U sklopu sajma će biti održano niz stručnih skupova, konferencija OPG-ova, Iibor za najbolje proizvođače u sektoru ratarstva, stočarstva i vinarstva te izbor “Hrvatski traktor godine“ kao i međunarodna ocjenjivanja rakija i likera, sireva i jabuka.

Također, CroAGRO akademija mladih poljoprivrednika “Lijepo je biti poljoprivrednik“ namijenjena srednjoškolcima, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.

Sajmovi zdravog življenja sa svojim prepoznatljivim segmentima Organica&Kronoplja, APItera i Mystic iz godine u godinu bilježe sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka, i ove godine na njima izlaže 280 izlagača.

Sajmovi se održavaju do 8. prosinca.

Ucitavanje vijesti

Poljoprivreda

Državni tajnik Tugomir Majdak na konferenciji „Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) – Izazovi i mogućnosti održive poljoprivrede”

Published

on

Državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovao je na konferenciji „Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) – Izazovi i mogućnosti održive poljoprivrede” i održao predavanje „Što Ministarstvo poljoprivrede radi po pitanju zelenih ambicije u ZPP-u“.

Tom je prigodom istaknuo: “Hrvatska je zauzela stajalište da koncept eko shema, kojim se propisuju dodatne obvezne mjere zaštite okoliša i bioraznolikosti unutar prvog stupa ZPP-a, mora biti na dobrovoljnoj osnovi za države članice, prije svega zbog prijedloga smanjenih izdataka za poljoprivredu u novom zajedničkom proračunu Europske unije.

Nismo protiv uvođenja novih zahtjeva koji nalažu da se poljoprivreda mora više fokusirati na ekologiju, ali smo protiv propisivanja dodatnih obveza poljoprivrednicima u uvjetima potencijalno manjeg proračuna za poljoprivredu.”

Ucitavanje vijesti

Najčitanije