U Zagrebu održana tradicionalna novogodišnja Smjena straže Kravat pukovnije

I ove je godine, 1. siječnja točno u podne nakon pucnja Gričkog topa, tradicionalno jedanaestu godinu zaredom Kravat pukovnija održala svečanu Smjenu straže i time uveličala ulazak u Novu 2022. godinu u Zagrebu.

Brojni Zagrepčani i nazočni turisti u dobrom su raspoloženju sa zanimanjem pratili svečanost koju je održalo 13 pješaka i četiri konjanika odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, navodi se u priopćenju.

“Neizmjerno smo sretni zbog toga što je Kravat pukovnija svečanom Smjenom straže simbolično pozdravila novu 2022. godinu. Svečanost je ove godine bila popraćena pozitivnom i slavljeničkom atmosferom brojnih naših sugrađana, a to je ono što nam je zaista svima potrebno”, naglasio je zapovjednik Željko Matejčić koji je predvodio smjenu straže.

U ime Academiae Cravaticae, ravnatelj Muzeja kravate u osnivanju Mihovil Bogoslav Matković rekao je kako bi ovih teških godina naročito dobra i sretna činjenica bila da kravata, u novoj 2022., bude u središtu zbivanja.

“Značilo bi da će to biti godina svečanosti, radosti, susreta, novih događaja, projekata, zajedništva, vrijednosti, vjernosti i zdravlja. Jer sve to kravata znači, sve to poručuje i objedinjuje”, poručio je.

Svim Zagrepčanima čestitao je Novu godinu sa željom da se svečane Smjene straže nastave i sljedećih godina i stoljeća u mirnom i sretnom Zagrebu, Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Smjena straže Kravat pukovnije održava se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba (TZ), a direktorica Martina Bienenfeld istaknula je kako je riječ o tradiciji kojom Zagreb obilježava početak svake nove godine.

“Svojim atraktivnim replikama vojnih odora te svečanom smjenom straže, Kravat pukovnija razveseljava kako posjetitelje, tako i naše sugrađane. TZ je od samih početaka podržala Počasnu satniju Kravat pukovnije te je ona postala svojevrsni zaštitni znak obilježavanja svih glavnih praznika i blagdana u Zagrebu te sastavni dio naše turističke ponude”, dodala je Bienenfeld.