U Zagrebu danas središnja proslava Svjetskog dana kravate

Dani kravate, jedini hrvatski i europski festival posvećen fenomenu kravate danas,  18. listopada, na Svjetski dan kravate, završit će prigodnom proslavom na zagrebačkom Europskom trgu.

Podsjetimo, Festival je započeo u subotu s postavljanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a nakon višednevnog programa, danas je na Trgu sv. Marka upravo u sklopu ovog festivala, Kravat pukovnija održala posljednju ovosezonsku smjenu straže, što je ujedno bila i uvertira u središnju proslavu koja se održava na Europskom trgu u 17 sati, uz brojne uzvanike. Joseph Gene Petrić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Branko Baričević, Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Mihovil Matković iz Ministarstva državne imovine, predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa i mnogi drugi, samo su neki od uzvanika koji će se pridružiti proslavi na Europskom trgu.  Proslavi Svjetskog dana kravate i festivalu Dani kravate pridružio se sa svojom video čestitkom i Tonino Picula, zastupnik u Europarlamentu koji je 2015. u suradnji s ustanovom Academia Cravatica u Strasbourgu organizirao konferenciju i  izložbu „Priča o kravati“. Na Europskom trgu se danas središnjoj proslavi i prigodnom programu pridružuju i kompletna Kravat pukovnija s konjanicima, Zagrebačke mažoretkinje, umjetnica Lidija Bajuk i brojni gosti koji će upotpuniti program.

„Počelo je od rupca koji nosim oko vrata – s punim pravom mogla bi reći žena muškarcu dok mu daruje (a možda i veže) kravatu oko vrata. I doista, iskazujući tim činom ljubav i vjernost, žena je pokrenula slijed događaja koji su doveli do današnje simbolike kravate; simbolike koja taj odjevni predmet pretvara u nešto daleko veće od pukoga modnog dodatka. Kravata prenosi, pored spomenute ljubavi i vjernosti, i druge poželjne, komplementarne, vrijednosti, vrijednosti koje se međusobno nadopunjuju: to su zrelost i zaigranost, osjećaj dostojanstva i časti te odgovornost i sloboda“, poručio je ususret današnjem središnjem obilježavanju Svjetskog dana kravate Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i voditelj muzeoloških projekata u ustanovi Academia Cravatica.  

U prigodi ovogodišnjeg Svjetskog dana kravate, 18. listopada, organizatori festivala Dani kravate i središnje proslave Svjetskog dana kravate, iz ustanove Academia Cravatica,  pozivaju građane da danas nose kravatu, odnosno rubac, čime će bitno pridonijeti obilježavanju Dana koji je „dan svečanosti i zajedništva, dan poruke vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva.“