U Zagrebu 13. Sajam stipendija – zemlja partner Austrija

Sajam stipendija održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, to je 13. sajam stipendija u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). Zemlja partner ove godine je Republika Austrija, a više od 60 sudionika iz 13 zemalja ponudilo je čak 14 tisuća stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sajam su svojom nazočnošću i riječima podržali i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, te dvoje ministara u hrvatskoj Vladi – ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je i otvorila sajam.

Wiedenhoff: Slijedite Teslu i studirajte u Austriji, ali ne samo u Grazu

Austrijski veleposlanik izvijestio je kako je prošle godine u Austriji studiralo oko tisuću studenata iz Hrvatske. Pozvao je studente da slijede Teslin primjer, ali da ne studiraju samo u Grazu već diljem Austrije. Istaknuo je da se na sajmu predstavlja osam austrijskih visokoškolskih ustanova i osam kompanija.

Prvi put na sajmu predstavljaju se ugledne austrijske tvrtke iz IT-sektora koje studentima hrvatskih visokih učilišta nude mogućnost stručnog usavršavanja iz STEM-područja, a spomenute tvrtke provode studentske stručne prakse u svojim podružnicama u Hrvatskoj te u Austriji. Prema podatcima UNESCO-a Austrija se je za hrvatske studente iznimno popularno odredište i na trećem je mjestu po broju njihovoga zanimanja i želje da dio studija provedu baš u toj zemlji.

Ministarstvo znanosti na godišnjoj razini nudi gotovo 15 tisuća stipendija

Ministrica Divjak ukazala je da stipendije koje se nude imaju različite namjene, od kojih je jedna širenje pristupa visokom obrazovanju, ne samo zbog većega broja stipendija već i zbog ciljanih stipendija, među kojima su one koje uključuju socijalnu komponentu i tiču se studenata slabijega socioekonomskog statusa.

Ministrica je izvijestila kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja na godišnjoj razini nudi gotovo 15 tisuća stipendija u suradnji s različitim partenerima. Istaknula je i tzv. STEM stipendije – njih 3400 i najavila “kako će ih možda biti i nešto više” koje se ne dodjeluju putem javnoga natječaja već se, objasnila je Divjak, “studente identificira na način koji je primjeren modernom dobu – preko sustava e-government”.

Pavić: Prvi put sam na Sajam došao tražiti stipendiju

Ministar Pavić posvjedočio je da je na Sajmu stipendija bio šest ili sedam puta, a da je prvi put došao kao student tražeći stipendiju, a nekoliko ih je i našao. Podsjetio je kako je potom kroz Udrugu mladih znanstvenika pomagao kolegama da nađu stipendije, te da je osobno bio stipendist britanske vlade i State Departmenta. Često podcjenjujemo Hrvatsku, ali vjerujte mi ima puno znanja koja stranci mogu učiti od nas, rekao je Pavić.

I ove godine Hrvatski kutak te bogat popratni program

Izvršni direktor i osnivač Ninoslav Šćukanec rekao je da je IRO i ove godine osigurao besplatna izlagačka mjesta za sve neprofitne organizacije koje nude stipendije za studij u Hrvatskoj – tzv. Hrvatski kutak koji je prostorno izdvojen dio sajma na kojemu programe stipendiranja izlažu hrvatske zaklade, udruge i druge organizacije.

Na Sajmu stipendije i programe stipendiranja predstavljaju i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjeluje više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Nakon zagrebačkoga predstavljanja koje traje do 18 sati, Sajam ‘seli’ u Rijeku gdje će se u četvrtak, 6. po redu, održati na kampusu Sveučilišta u Rijeci od 10 do 16 sati.