U Zagrebačkoj katedrali služena misa u povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Misa u zagrebačkoj Katedrali povodom obilježavanja stote obljetnice od završetka Prvoga svjetskog rata

U povodu obilježavanja stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Zagrebačkoj katedrali u nedjelju je služena misa na kojoj su se okupljeni, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predstavnici Sabora, Ureda predsjednice i veleposlanici prisjetili svih žrtava tog rata.

Rektor Zagrebačke katedrale, mons. Josip Kuhtić rekao je u propovijedi da je za izgradnju mira bezuvjetno potrebna čvrsta volja da se poštuju drugi ljudi i narodi te njihovo dostojanstvo.

„Mi kao vjernici i Crkva današnjim spomenom usredotočujemo se na pijetet prema svim palim žrtvama u Prvom svjetskom ratu među kojima su bili mnogi iz naše domovine Hrvatske”, rekao je Kuhtić, dodavši da su žrtve nešto drugo od politike i raznih režima vlasti.

Žrtve uvijek trebaju biti u središtu naše pozornosti, pijeteta i molitve, žrtve bez selektivnih pristupa na svim stranama zaslužuju čašćenje našeg sjećanja od zla i mržnje i čuvanje pamćenja na njihov dar i požrtvovnost za ideale, poručio je Kuhtić.

Okupljene je pozvao na zajedničku molitvu za pokoj svih poginulih u Prvom svjetskom ratu i svim ratovima diljem svijeta.

Premijer Andrej Plenković nakon mise je izjavio novinarima da su došli zajedno s predstavnicima brojnih zemalja čiji su također mnogi vojnici, sinovi i kćeri izginuli u Prvom svjetskom ratu odati počast žrtvama, pijetet i još jednom se prisjetiti onog što je najvažnije, a to su mir, solidarnost i međunarodna suradnja kao okosnica međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu.

„Danas se obilježava sto godina od 11. studenoga kad je u Compiegneu potpisano primirje i obilježen kraj Prvog svjetskog rata, Velikog rata koji je odnio više od 18 milijuna žrtava i za Hrvatsku taj kraj, a nakon toga mirovni ugovori koji su uslijedili u potpunosti su promijenili kartu ovog dijela Europe ali i odredili budućnost svijeta”, rekao je premijer.