U zadnjih 10 godina iz Hrvatske otišlo više od 100.000 mladih radnika

Izvor; Nacionalno/D.Prša

U zadnjih desetak godina broj radnika mlađih od 34 godine u Hrvatskoj se smanjio za 127.000, što je je otprilike broj stanovnika Rijeke. Od toga je čak 104.000 manje mlađih od 29 godina, što je otprilike broj stanovnika Osijeka.

Godine 2007. Hrvatska je brojala 365.000 zaposlenih mladih do 29 godina. No, deset godina poslije, u 2017. taj je broj pao na 261.000. Računica je jasna, izgubili smo 104.000 mladih radnika.

Predsjednica je nedavno ustvrdila kako bi mladi manje odlazili da je njihova plaća tisuću eura. Toliko ambiciozan nije bio šef oporbe, Davor Bernardić, pri predstavljanju SDP-ovih mjera za ostanak građana u Hrvatskoj.

“Omogućiti da plaće u Hrvatskoj budu veće i to za najmanje 330 kuna za sve zaposlene od nove godine, a za one koji rade za minimalac, posebice na sjeveru, u Koprivnici, Varaždinu, Čakovcu…, da minimalna plaća ne bude ispod 4000 kuna”, rekao je Bernardić.

U zemlji često nema novca ni za tolike plaće. U besperspektivnost i poprilično tmurnu atmosferu u društvu, mlade i to često tjera van.

“Naravno da minimalna plaća predstavlja jedan od preduvjeta za ostanak, ali ja vjerujem da velika većina mladih ne bi htjela raditi za minimalnu plaću, već bi htjeli ostvariti svoj puni potencijal za ono za što su se i obrazovali”, rekao je demograf Marin Strmota.

Hrvatska još uvijek uglavnom izvoznik radne snage. No, apsurdno je što i ovdje radnika nedostaje pa se pojedine djelatnosti okreću starijim radnicima. Broj zaposlenih u dobi od 60 do 64 godine u deset godina gotovo se udvostručio. Da bi se slika popravila, kao rješenje predstavlja se i uvoz radnika.

Dio mladih produžio je školovanje ili jednostavno nisu radno aktivni, no najveći problem je iseljavanje. Sve to utječe na tržište rada, ali i na demografsku sliku Hrvatske. Prije 10 godina Hrvatska je imala 827.000 mladih u dobi od 15 do 29 godina, a danas ni 700.000.

Ta slika, nastave li se ovakvi trendovi, ni u budućnosti neće biti povoljna. Od mlade i perspektivne, radno sposobne osobe, Hrvatska se pretvara u umornu staricu, kojoj se radni vijek dodatno produljuje, iako više ionako nema snage, prenosi N1.